Translate

Friday, July 4, 2008

AKUAN BERSUMPAH:KAEDAH BARU TIMBULKAN ISU?

TERBARU kelmarin, seorang penyiasat persendirian dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu membuat akuan bersumpah dengan mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes itu.

Menariknya, salinan akuan bersumpah itu diedarkan kepada media oleh penyiasat persendirian itu, P Balasubramaniam, dalam sidang akhbar bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Petaling Jaya.

Balasubramaniam turut memberikan beberapa butiran yang didakwanya menunjukkan hubungan awal antara Altantuya dan Najib.

Dalam reaksi segeranya, Najib menafikan dakwaan itu dan menyifatkannya sebagai satu pembohongan yang amat dahsyat.

Timbalan Perdana Menteri yakin perakuan terbaru itu merupakan usaha terdesak Anwar untuk mengalih perhatian umum daripada tuduhan liwat yang dihadapinya.

‘Akuan bersumpah berkenaan saya anggap sebagai satu pembohongan yang amat dahsyat, rekaan semata-mata, berniat jahat, berunsur fitnah dan bertujuan mencemar imej saya,’’ kata Najib.

Beliau turut mempertikaikan kenapa cerita sedemikian baru timbul sekarang, setelah berlakunya aduan dan dakwaan liwat membabitkan Anwar.

Khamis minggu lalu, pembantu Anwar, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, 23, membuat laporan di Pondok Polis Hospital Kuala Lumpur, mendakwa dia diliwat oleh majikannya di sebuah kondominium di Bukit Damansara.

Pada 18 Jun lalu, penulis blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, 58, telah memfailkan akuan bersumpah di Mahkamah Tinggi, yang menyatakan beliau mendapat maklumat bahawa tiga individu termasuk isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, sebagai orang yang berada di tempat kejadian Altantuya dibunuh pada 2006.

Mengulas mengenai akuan bersumpah Raja Petra itu, Najib menyifatkannya sebagai ‘akuan sumpah sampah’.

Nampaknya, dakwaan menerusi akuan bersumpah seperti menjadi satu trend baru untuk “create” isu sebagaimana yang berlaku dalam kes terbaru ini.

Dengan adanya dakwaan bersumpah sedemikian, orang ramai mula bercerita mengenainya dan bertanya sesama-sendiri sama ada betul atau tidak, sekali gus mencetuskan polemik pula.

Perkembangan sedemikian bukan saja boleh mencetuskan suasana tidak menentu tetapi juga tidak baik dari segi politik dan ekonomi apatah lagi dalam keadaan ketidaktentuan di persekitaran ekonomi dunia pada hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, dalam ulasannya kelmarin mengakui terlalu banyak fitnah ditaburkan ketika ini sehingga menimbulkan keresahan di kalangan rakyat, malah ia merupakan yang terburuk sepanjang 30 tahun beliau terlibat dalam politik.

Sehubungan itu, Perdana Menteri meminta rakyat supaya jangan panik dan kelam-kabut ekoran pelbagai perkembangan politik kebelakangan ini kerana negara masih berada dalam keadaan yang terkawal.

Menurut Perdana Menteri, fitnah kini seolah-olah bermaharajalela dan pelbagai cerita disebarkan sehingga ada rakyat yang mempercayai fitnah tersebut.

Katanya, cerita-cerita tersebut tersebar dalam masyarakat dan akhirnya bertukar menjadi cerita lain selepas ditokok tambah.


Walau apapun,pihak berkenaan wajib mengambil tindakan dan menyiasat dengan kadar segera semua surat akuan tersebut dan mungkin ada lagi surat-surat akuan yang serupa bakal muncul agar kebenaran akan diketahui oleh umum.Kita kena bersikap adil kepada semua pihak.


No comments: