Translate

Saturday, July 19, 2008

BERHATI-HATI, JANGAN DITIPU OLEH PENIPU

SEWAKTU berbual dengan beberapa kawan-kawan selepas bermain golf baru-baru ini, banyak kisah dan cerita menarik saya dengar. Daripada cerita mengenai politik hingga kepada soal harga barangan yang dikatakan semakin meningkat dan membebankan.

Tidak terlepas juga cerita kami berkisar mengenai hidup berkeluarga dan pendidikan anak-anak. Saya bersetuju dengan pendapat mereka bahawa dalam apa keadaan sekalipun, keluarga dan anak-anak,termasuk soal pendidikan perlu sentiasa jadi keutamaan.

Saya juga mendengar bermacam cerita bagaimana orang menipu dan mengharap dalam menghadapi zaman kegawatan ini.

Satu kisah yang diceritakan oleh seorang pegawai kerajaan kepada kami ialah tentang modus operandi pihak tertentu yang menjanjikan sesuatu pulangan yang lumayan kepada orang ramai, kononnya untuk menyertai satu projek besar dengan pendapatan cukup baik.

Menurut cerita pegawai tersebut, mereka yang mahu menyertai skim atau projek yang dicadangkan itu, yang kononnya dilaksanakan di luar negara, perlu menyediakan salinan geran tanah mereka, membuka akaun dan membayar RM50 kepada pihak terbabit untuk mendengar ceramah yang diadakan.

Khabarnya ramai juga orang kampung terpengaruh dengan cerita itu yang dikatakan sudah berlanjutan sejak beberapa bulan.

Tetapi yang peliknya, mereka yang awal-awal sudah menyertai skim tersebut dikatakan masih tidak mendapat apa-apa pulangan sebagaimana dijanjikan.

Tidak diketahui sejauh mana ketulenan skim yang dianjurkan itu. Barangkali selepas ini, akan ada “mangsa” membuat laporan polis setelah merasakan mereka tertipu atau ditipu.

Saya katakan kepada mereka bahawa dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu ini, sememangnya banyak orang akan melakukan macam-macam hal untuk mencari duit. Mereka yang desperate akan mengambil kesempatan daripada kegawatan untuk meraih keuntungan. Sementara orang ramai yang juga tertekan akibat kegawatan akan mencuba nasib. Barangkali mereka berpendapat “tidak apa bayar RM50 saja, geran tanah pun bukan salinan asal diberikan…cuma fotostat, manalah tau projek ini menjadi kenyataan..untung besar.”

Tetapi bayangkan juga berapa banyak diperolehi oleh penganjur jika setiap minggu beliau berjaya memujuk 500 orang, jumlahnya RM25,000 dan itulah pendapatan mingguan.

Pesanan saya kepada semua, kita perlu berhati-hati sebelum membuat keputusan menerima sesuatu tawaran atau pelawaan apatah lagi yang melibatkan janji pendapatan yang luar biasa. Kita perlu dapatkan kepastian mengenai kesahihan sesuatu skim itu daripada pihak berkuasa, termasuk polis sebelum menyertainya.

No comments: