Translate

Tuesday, July 8, 2008

BERSUMPAH – MENCARI JUSTIFIKASI DI SEBALIK PROVOKASI POLITIK

SEJAK beberapa hari lepas, akhbar-akhbar perdana menyiarkan laporan berkaitan saranan supaya Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dan bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, bersumpah dengan menjunjung Al-Quran berhubung dakwaan liwat yang kini mencetuskan kontroversi berpanjangan.Bermacam-macam pandangan dan pendapat dikemukakan oleh pelbagai pihak, termasuk tokoh agama dan ulama terhadap cadangan bersumpah atau “bermubahalah” itu.Pemimpin politik, daripada kerajaan dan pembangkang, turut memberikan pendapat berhubung perkara sama,begitu juga orang awam yang memberikan komen menerusi forum atau surat pembaca dalam akhbar-akhbar.Setiap pandangan itu diberikan dari perspektif yang berbeza. Orang agama dari aspek keagamaan, orang politik dari segi politiknya dan orang awam dari sudut pandangan umum yang mewakili pendapat sebahagian komuniti.
Antara yang mengulas perkara itu termasuk Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan, Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin.Mufti Perak dan Penasihat Agama Kepada Perdana Menteri, Tan Sri Abdul Hamid Othman.Dr Mohd Asri antara lain menyarankan kedua-dua Datuk Seri Anwar dan Mohd Saiful 'bermubahalah' memandangkan isu liwat itu kini sudah menjadi semakin rumit dan rakyat pula menjadi keliru."Semua orang tidak tahu siapa yang betul dan siapa yang bohong. Jadi bagi membantu menyelesaikan kekalutan isu liwat ini, saya syorkan kedua-dua mereka ini bermubahalah. "Mubahalah di sini bermaksud sumpah laknat," katanya.Ekoran kenyataannya itu, Pergerakan Pemuda Umno Terengganu meminta beliau (Dr Mohd Asri) tampil sebagai orang tengah bagi membawa mereka yang terbabit dalam mubahalah dengan alasan Mufti Perlis itu tidak dipengaruhi mana-mana badan politik.Bagaimanapun, dalam reaksi balasnya, Dr Mohd Asri mencadangkan pula Mursyidul Am Pas menjadi orang tengah bagi Datuk Seri Anwar dan Mohd Saiful untuk “mubahalah" atas alasan Menteri Besar Kelantan itu mempunyai pengaruh besar dalam masyarakat.
Cadangan bersumpah dengan menjunjung Al-Quran itu tercetus berikutan kemelut berpanjangan berhubung dakwaan liwat terhadap Datuk Seri Anwar serta suasana pertikaian mengenai kesahihan akuan bersumpah (yang dibuat dan kemudian ditarik balik) oleh seorang penyiasat persendirian dalam kes pembunuhan gadis Mongolia. Ia tercetus di sebalik pelbagai kenyataan dan provokasi politik yang dikatakan semakin kotor.Andaian umum terhadap kemelut yang berlaku berpunca daripada ketidakpercayaan terhadap dakwaan-dakwaan dan pengakuan yang dibuat.
Ia juga disebabkan percanggahan kenyataan dan perubahan pengakuan bersumpah oleh individu-individu yang ada kaitan.Sementara pertikaian mengenainya dibicara menerusi undang-undang dunia atau perundangan sivil, maka dicadangkan juga supaya ia diselesaikan mengikut hukum agama, iaitu dengan bersumpah, memandangkan kedua-dua individu (yang menuduh dan dituduh dalam kes liwat) ini adalah beragama Islam.
Bagaimanapun,Penasihat Agama Kepada Perdana Menteri, Tan Sri Abdul Hamid Othman, menasihatkan agar dihentikan pertikaian pelbagai pihak yang saling cabar-mencabar agar mengangkat sumpah dan bermubahalah berkaitan kes liwat Datuk Seri Anwar. Menurut beliau, perbuatan tersebut bercanggah dengan ajaran Islam terutama jika ia membabitkan unsur-unsur politik. Beliau berpendapat sumpah adalah suatu perkara yang tidak boleh dipermain-mainkan.Dengan keadaan serta pertikaian yang semakin gawat ini, rakyat perlu membuka minda dan hati agar tidak mudah terpengaruh dengan apa yang berlaku di sekeliling kita. Hati dan minda kita perlulah bersih, membuat penilaian serta pertimbangan yang sebaik-baiknya. Hati yang bersih akan menolak sesuatu yang bersifat kotor daripada mempengaruhi minda. Elok lah kita biarkan pihak polis membuat siasatan terhadap perkara yang berlaku bagi mengelak kecelaruan yang berpanjangan. Lagipun, kerajaan mempunyai sistem perundangan yang baik bagi menjamin keadilan terhadap semua rakyat secara saksama.
Biarlah proses undang-undang berjalan. Sementara pihak berkuasa belum membuat apa-apa keputusan, janganlah pula rakyat membuat keputusan sendiri.

ENDS

No comments: