Translate

Thursday, July 17, 2008

DEBAT SUBURKAN DEMOKRASI

PETANG Selasa yang lalu, saya tidak bermain badminton bersama kawan-kawan seperti kebiasaannya kerana saya dan isteri mahu menonton siaran lansung perdebatan ala "Presidential Debate America" antara Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Ahmad Shabery Cheek yang amat bersejarah.

Menurut penganjur debat, Agendadaily, siaran lansung itu telah menarik minat 4.4 juta penonton dan ini membuktikan program seperti ini memang ditunggu-tunggu oleh masyarakat.

Kita seharusnya mengucapkan tahniah kepada penganjur kerana berjaya menyakinkan kedua-dua pihak untuk menyertai debat seperti ini. Sudah tentu ia bukan mudah dilakukan, tetapi ia telah menjadi realiti.


Sebenarnya, budaya berdebat perlu diterapkan kepada semua ahli-ahli masyarakat kerana ia mampu untuk mencari penyelesaian kepada banyak masalah. Ia membantu untuk "mengurus" perbezaan pendapat atau pendekatan. Ia juga menanamkan sikap menghormati pandangan dan prinsip mana-mana individu walaupun tidak dipersetujui. Ia juga mampu mendidik untuk membezakan soal isu dan peribadi.

Kesimpulannya, debat akan mematangkan pemikiran kita dan mengetepikan emosi dalam menghadapi apa-apa permasalahan yang dihadapi, khususnya dalam isu-isu politik.


Debat boleh dilakukan secara formal atau tidak formal. Kadangkala dilakukan melalui media massa sama ada melalui arus perdana atau media alternatif. Ia juga boleh berlaku di warung-warung kopi atau di pelbagai tempat. Khidmat Pesanan Ringkas(SMS) dan e-mail juga dimanfaatkan untuk berdebat.

Pokoknya ialah dalam perdebatan, ada pandangan berbeza dan masing-masing akan mempertahankan hujah dengan fakta yang mereka ketahui. Soal menang atau kalah bukan menjadi ukuran kepada siapa yang betul atau salah. Dalam sistem demokrasi, parti yang mendapat kepercayaan rakyat untuk memerintah dipertanggunjawabkan untuk melaksanakan dasar yang terbaik untuk menyelesaikan masalah rakyat setelah mengambil kira perdebatan umum mengenai sesuatu isu.

Parti pembangkang pula bertanggunjawab untuk mengemukakan pandangan dan teguran membina.


Debat yang berdisiplin membantu menambahkan ilmu kepada masyarakat dan menyuburkan sistem demokrasi.

No comments: