Translate

Tuesday, July 15, 2008

KEPUTUSAN SPEAKER TOLAK USUL UNDI TIDAK PERCAYA TEPAT

KEPUTUSAN Speaker Dewan Rakyat untuk menolak Usul Tidak Percaya ke atas Perdana Menteri oleh Ketua Pembangkang amat bertepatan dan sepatutnya dihormati oleh ADR Pakatan Rakyat. Sudah tentu Speaker telah memikirkan sedalam-dalamnya sebelum membuat keputusan tersebut dengan mengambil kira semua perkara.


Pakatan Rakyat hanya sekadar bermain politik apabila mengemukakan Usul ini. Mereka asyik berpolitik dan lupa tanggungjawab sebagai Wakil rakyat. Masyarakat sudah bosan dengan karenah seperti ini. Pilihan raya umum telahpun selesai dan rakyat telah memberi mandat kepada Barisan Nasional (BN) untuk memerintah negara ini dan kewajipan BN sebagai Parti Pemerintah untuk mentadbir negara dengan sebaik-baiknya dan Parti Pembangkang pula menjalankan tugas sebagai yang diharapkan untuk menbuat cadangan dan teguran konstruktif.

Bila sampai pilihanraya umum akan datang kedua-dua parti akan bertembung semula dan rakyat akan membuat pilihan.


Usul Undi Tidak Percaya hanya sesuai jika ada "tanda-tanda" Parti Memerintah sudah kehilangan sokongan majoriti di dalam Parlimen. Ini biasanya berlaku bila ada ADR yang keluar dari Parti Pemerintah atau ada ADR yang menyatakan secara terbuka bahawa mereka sudah bersedia menyokong usul sedemikian dan jumlah kesemua ADR adalah mencukupi untuk mengundi Usul berkenaan dan memaksa Perdana Menteri untuk berundur.


Dalam suasana di Malaysia ketika ini, majoriti BN dalam Parlimen adalah selesa dan soal Undi Tidak Percaya tidak berbangkit dan Pakatan Rakyat hanya bermain politik semata-mata. Peraturan Mesyuarat tidak seharusnya diguna sekadar bersendiwara saja.

No comments: