Translate

Monday, July 14, 2008

LUANG MASA BERSAMA KELUARGA, MEMBENTUK PEWARIS PIMPINAN NEGARA

KELMARIN saya berkesempatan menghadiri majlis Hari Keluarga Kelab Golf dan Rekreasi Kota Belud (KGRKB) di Mimpian Jadi Resort, Tuaran.

Saya bangga kerana ramai ahli kelab membawa keluarga masing-masing ke acara tahunan itu yang merupakan satu acara santai hujung minggu yang diaturkan untuk mengeratkan jalinan persefahaman sesama ahli.

Tahun lalu, kami mengadakan sambutan hari keluarga itu di Kelab Golf Kudat di utara Sabah dan pada waktu itu juga sambutannya begitu mengembirakan.

Sementara ahl-ahli kelab bermain golf, anak-anak pula mempunyai acara sendiri termasuk sukaneka.

Saya melihat anak-anak paling seronok mandi dan berenang di kolam renang pusat peranginan itu.Ketika duduk-duduk di tepi kolam bersama beberapa rakan melihat gelagat dan telatah kanak-kanak, hati kecil saya berbisik sendiri betapa pentingnya generasi muda hari ini dibentuk dengan sebaiknya untuk menjadi pewaris kepimpinan pada masa depan.

Banyak orang berkata bahawa anak-anak kecil itu umpama kain putih dan terpulang kepada ibu bapa mewarnakannya. Bermakna, jika anak-anak kecil itu diberikan didikan sempurna dan yang terbaik, mereka pastinya boleh menjadi harapan bangsa dan negara suatu hari kelak.

Sambutan Hari Keluarga, sebagaimana yang dianjurkan oleh KGRKB itu merupakan suatu wadah terbaik membentuk keperibadian anak-anak. Mereka dapat menemui kenalan baru, sekali gus berinteraksi dan ia merupakan satu proses pembentukan sahsiah.

Pembentukan sahsiah diri juga perlu diberi penekanan dan diseimbangkan dengan kemajuan akademik.

Bagi saya, amalan berkumpul mempunyai keistimewaan dan kelebihan yang tersendiri. Ia dianggap sebagai satu cara mengeratkan lagi ikatan kekeluargaan antara satu sama lain, antara sahabat, antara adik beradik dan antara ibu bapa.

Sebab itu saya sentiasa memastikan setiap kali ada kesempatan dan peluang, saya akan makan bersama isteri dan anak-anak, apatah lagi isteri saya sememangnya seorang yang suka masak dan mencipta bermacam resipi baru.

Rezeki yang dikongsi bersama walaupun ia hanyalah hidangan biasa, tetapi begitu bermakna kerana disediakan isteri sendiri.

Dalam mendidik anak-anak ini untuk menjadi generasi pelapis pada masa depan,mereka perlu juga diberi kesedaran tentang pelbagai cabaran dalam kehidupan.

Paling penting hendaklah dipupuk semangat dalam diri mereka untuk menjadi insan terbaik. Berhijrah kepada kehidupan yang lebih baik lagi.

Hijrah daripada konteks bahasa bermaksud perpindahan dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Secara konsepsualnya adalah suatu usaha mengubah nasib atau keadaan sedia ada kepada keadaan yang lebih baik.


Hijrah seseorang itu jika disertakan dengan usaha, kesungguhan dan penyerahan kepada Allah s.w.t, maka dia akan dijanjikan kejayaan dan ganjaran pahala.

No comments: