Translate

Wednesday, July 30, 2008

MENGELAK DILEMA MENJELANG MESYUARAT BAHAGIAN UMNO

BIARPUN mesyuarat bahagian-bahagian Umno belum bermula, tetapi kenyataan awal para pemimpin Umno di Sabah menunjukkan kesediaan mereka untuk mencalonkan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman, bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan parti Disember depan.

Biarpun Datuk Seri Musa sendiri belum membuat pengesahan untuk bertanding jawatan itu, namun sudah banyak bahagian secara terbuka menyatakan pendirian untuk mencalon dan menyokongnya bagi jawatan tersebut.

Inilah unik dan istimewanya Umno Sabah yang tetap senada suara mereka dalam menghadapi cabaran politik kepartian.

Inilah juga sebenarnya kekuatan Umno di Sabah yang semestinya memberi sokongan padu dan tidak berbelah-bahagi kepada Datuk Seri Musa selaku Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Sabah.

Melihat kepada trend pendirian pemimpin-pemimpin bahagian Umno Sabah setakat ini, adalah diyakini Datuk Seri Musa akan mendapat sokongan yang “solid” daripada kesemua 25 bahagian Umno di negeri Sabah.

Bermula dengan kenyataan terbuka Ketua Umno Bahagian Putatan, Datuk Yahya Hussin, untuk mencalonkan Datuk Seri Musa bagi jawatan Naib Presiden, ia kemudiannya diikuti oleh bahagian-bahagian lain, antaranya Kota Belud, Penampang, Kota Marudu, Tuaran, Sandakan, Sipitang, Kota Kinabalu dan banyak lagi.

Bagaimanapun, sehingga awal minggu ini, Datuk Seri Musa belum membuat keputusan sama ada bertanding Naib Presiden atau mempertahankan kerusi Majlis Tertinggi(MT) yang disandangnya sekarang.

Menurut Datuk Seri Musa, beliau akan berbincang dengan pemimpin-pemimpin Umno yang lain termasuk di Semenanjung sebelum membuat keputusan.

"Saya hanya akan membuat keputusan setelah berbincang dan mendapat pandangan dari pemimpin Umno di Sabah dan rakan-rakan di Semenanjung...adakah perlu saya bertanding untuk Naib Presiden ataupun pertahankan kerusi ahli Majlis Tertinggi," kata Datuk Musa.

Kenyataan Datuk Musa itu pastinya meletakkan pemimpin dan bahagian-bahagian Umno di Sabah dalam dilema.

Ini berikutan pada 15 Julai lalu, seorang lagi pemimpin Umno dari Sabah, iaitu Menteri Perpaduan Kebudayaan Kesenian dan Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, telah mengumumkan secara rasmi menawarkan diri untuk bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan parti Disember nanti.

Ketika mengumumkan hasrat itu, Datuk Shafie berkata penawaran itu dibuatnya bagi memenuhi hasrat umum rakyat Sabah yang mahu diberikan tempat di dalam tampuk kepimpinan kanan dalam parti dan kerajaan.Shafie merupakan Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, iaitu pemimpin Nombor 2 dalam hieraki kepimpinan Umno Sabah selepas Datuk Seri Musa.

Lebih menjadi dilema lagi bagi bahagian-bahagian membuat ketetapan apabila Datuk Shafie dilaporkan berkata bahawa beliau mendapat restu daripada Datuk Seri Musa sendiri.

"Saya menawarkan diri bukan mahu mengejar jawatan, tetapi lebih untuk menjaga kebajikan parti dan ini tidak akan bermakna, jika kita menang tapi akhirnya parti berpecah belah," katanya.

Seperti yang dijelaskannya, penyatuan anggota Umno lebih penting daripada perjuangan peribadi yang hanya mahu merebut jawatan semata-mata tanpa memikirkan hakikat perjuangan sebenar.

Mengambil kira perkembangan politik mutakhir ini, barangkali elok jika ada “confirmation” awal daripada Datuk Seri Musa mahupun mana-mana pemimpin yang mahu bertanding jawatan tertentu, untuk mengelak kekeliruan dan dilema di kalangan ahli-ahli parti.

Ini jelas berlaku apabila Datuk Shafie mengumumkan untuk bertanding jawatan Naib Presiden, sebuah akhbar nasional tersalah lapor dengan memetiknya sebagai berkata bahawa keputusan menawarkan diri bertanding Naib Presiden itu dibuat setelah tidak ada pemimpin dari Sabah yang menyuarakan hasrat untuk bertanding jawatan itu.

Keesokan hari ini, Datuk Shafie terpaksa membuat penafian bahawa dirinya bukanlah calon tunggal Naib Presiden dari Sabah.

Katanya, semua pemimpin Umno Sabah daripada pelbagai peringkat boleh menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan itu kerana tiada sekatan untuk berbuat demikian.Shafie yang juga Ketua Bahagian Umno Semporna berkata tidak benar beliau telah membuat pengumuman bahawa Ketua Menteri Sabah (Datuk Musa) tidak akan bertanding pada pemilihan parti.


Secara peribadi, saya berpendapat pengesahan awal diperlukan untuk memudahkan bahagian-bahagian menguruskan proses pencalonan dalam mesyuarat masing-masing.

Ini bukan saja terhad bagi pemimpin dari Sabah, tetapi bagi semua pemimpin Umno yang berhasrat bertanding apa-apa jawatan di peringkat kepimpinan MT pada Disember nanti.

Saya percaya banyak bahagian memerlukan ”signal” sebelum membuat pencalonan dalam mesyuarat mereka.

Bahagian-bahagian yang akan bersidang sudah tentu akan membuat keputusan siapa akan dicalonkan untuk Presiden, Timbalan Presiden, tiga Naib Presiden, para AMT serta juga pemimpin di peringkat Pergerakan Pemuda, Wanita dan Puteri.

Persoalan mengenai siapa calon Naib Presiden dari Sabah tidak berbangkit lagi sekiranya Datuk Seri Musa menyatakan pendiriannya untuk menerima saranan bertanding jawatan itu.

Ini kerana, secara peribadi, saya percaya Datuk Seri Musa secara automatik akan menjadi wakil Umno Sabah atas kapasitinya sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri dan sekali gus akan diberikan sokongan padu oleh kesemua 25 bahagian.

Begitupun, ia tidak bermakna pemimpin lain seperti Datuk Shafie tidak lagi boleh bertanding. Ini kerana hak demokrasi dan Perlembagaan Umno tidak menghalang mana-mana ahlinya bertanding apa jua jawatan dan di peringkat mana sekalipun.

Tambahan pula, keputusan akhir terletak kepada perwakilan yang akan mengundi pada perhimpunan agung kelak.

Jika Datuk Seri Musa menyatakan pendiriannya awal, sudah tentu setiap bahagian tidak dilanda dilema dalam membuat pencalonan kelak. Apabila mesyuarat bahagian diadakan, mereka sudah tahu nama pemimpin mana dimasukkan satu daripada tiga slot Naib Presiden.

Pengumuman awal bukan sekadar dapat mengelak dilema, tetapi juga memperkukuhkan parti mengharungi cabaran menjelang mesyuarat bahagian-bahagian Umno tidak lama lagi.

No comments: