Translate

Tuesday, July 1, 2008

POLIS JALANKAN SIASATAN, MAHKAMAH TENTUKAN KESALAHANSETIAP hari banyak laporan polis dibuat mengenai bermacam kes, melibatkan macam-macam orang – daripada remaja dan orang dewasa, sehingga kepada penjawat awam dan pemimpin politik.

Kes yang dilaporkan juga bermacam-macam, daripada sekecil kehilangan dokumen sehingga kepada kes jenayah seperti curi, ragut, rompak dan sebagainya.

Terbaru satu lagi laporan polis mengenai dakwaan liwat dibuat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim. Lapoan dibuat orang seorang lelaki berusia 23 tahun di Balai Polis Jalan Travers, Kuala Lumpur, pada Sabtu lepas.

Oleh kerana laporan polis itu membabitkan Ahli politik ternama, maka ceritanya menjadi hangat dan mendapat liputan meluas media massa seterusnya menjadi bualan umum di kalangan masyarakat.

Pelbagai teori dan spekulasi kedengaran mengenai kes itu biarpun kenyataan rasmi sudah dibuat oleh pihak berkuasa.

Akhbar-akhbar arus perdana dan tempatan, media "on-line" termasuk blogger turut menyiarkan kenyataan, komen dan ulasan pelbagai pihak mengenainya.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi, juga awal-awal lagi sudah membuat ulasan dengan meminta polis menjalankan siasatan terhadap dakwaan liwat itu bagi menentukan kesahihannya.

Pada hari sama, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Bakri Zinin, turut meminta semua pihak supaya memberi ruang kepada polis menjalankan siasatan kerana sebagai agensi bertanggungjawab, polis akan menyiasat perkara itu dengan seadil-adilnya.

Beliau turut meminta semua pihak jangan membuat andaian sendiri selagi polis menjalankan kerana andaian sedemikian dikhuatiri boleh menjejaskan proses siasatan.

Anwar dalam reaksi balasnya terhadap dakwaan itu menyifatkannya sebagai "rekaan semata-mata" yang bertujuan untuk menyekat kebangkitan karier politiknya selepas pakatan pembangkang mencapai kemenangan besar dalam pilihan raya umum, Mac lalu.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, turut menyifatkan dakwaan terhadap liwat terhadap Anwar itu sebagai konspirasi politik kedua terhadap suaminya.
Yang jelas dalam kes ini, banyak pihak mengambil kesempatan sama ada untuk populariti peribadi mahupun untuk "political mileage".

Ini jelas kelihatan dengan kebijaksanaan pihak-pihak terbabit melakukan "spin" cerita tersebut sehingga menjadikannya sebagai suatu isu besar lantas mengalihkan tumpuan serta perhatian umum daripada cerita asal dan sehingga menyebabkan masyarakat terlupa seketika isu-isu semasa seperti kenaikan harga barangan keperluan.

Apapun yang cuba dilakukan atau digambarkan oleh pakar-pakar "spin" ini, masyarakat tidak harus mudah terpedaya. Kita jangan mudah mendengar khabar angin yang masih samar kesahihannya.

Apa yang penting, pihak berkuasa seperti polis mesti diyakini untuk menjalankan penyiasatan mereka. Dalam sistem demokrasi yang diamalkan di negara kita, polis merupakan penjawat awam yang dipertanggungjawabkan untuk mendapatkan kesahihan sesuatu dakwaan atau maklumat.

Berbalik kepada kes dakwaan liwat terhadap Anwar, ia tentunya dianggap sebagai berprofil tinggi memandangkan ia membabitkan orang politik.

Tetapi banyak juga kes-kes seumpamanya berlaku sebelum ini. Terbaru, saya membaca laporan akhbar The Star pada Isnin lalu mengenai dakwaan dua anggota polis berpangkat lans koperal kononnya ketua mereka, berjawatan Ketua Polis Daerah (OCPD) di sebuah balai polis di pedalaman Terengganu, cuba meliwat mereka dalam dua insiden berasingan pada Mac dan Mei lalu.

Pihak polis juga sudah memulakan siasatan terhadap kes itu, manakala kedua-dua anggota yang membuat dakwaan sudah dipindah ke luar daerah berkenaan bagi membolehkan penyiasatan dijalankan.

Sebelum itu, saya juga pernah membaca kes dakwaan liwat terhadap penyanyi Datuk M Daud Kilau tidak lama dulu.

Bagaimanapun, dalam kes itu, penyanyi berkenaan didapati bebas daripada tuduhan berkenaan.

Mengambil kira semua insiden yang berlaku ini, adalah penting bagi kita menyerahkan kepada pihak berkuasa terutama polis untuk menjalankan siasatan terperinci terlebih dahulu sebalum membuat sebarang kesimpulan sendiri.

Kita percaya jika ada bukti yang didapati kukuh, maka pendakwaan akan dijalankan dan seseorang suspek akan dihadapkan ke mahkamah. Bagaimanapun, pada pringkat itu, ia masih bukan bermaksud seseorang itu sudah bersalah kerana hanya mahkamah yang menentukan seseorang itu bersalah atau sebaliknya.


Oleh hal yang demikian, sehingga mahkamah belum memutuskan seseorang yang didakwa itu bersalah, maka selagi itulah orang berkenaan tidak boleh dianggap bersalah.Proses Rayuan juga dibenarkan dalam sistem Kehakiman kita.

No comments: