Translate

Saturday, July 19, 2008

SHAFIE TANDING NAIB PRESIDEN— KEPIMPINAN PRAGMATIK DAN PENGALAMAN LUAS JADI SANDARAN

AHLI Majlis Tertinggi UMNO, Dato' Seri Haji Mohd. Shafie Haji Apdal telah membuat pengumuman untuk menawarkan diri bertanding jawatan Naib Presiden UMNO pada pemilihan parti Disember ini.

Dengan pengesahan Datuk Shafie bertanding jawatan itu, ia sekali gus menjadi sejarah kali kedua bagi pemimpin dari Sabah bertanding jawatan Naib Presiden Umno selepas Datuk Seri Panglima Osu Sukam mencuba nasib tidak berapa lama dahulu.

Secara peribadi, saya memang sudah lama mengenali Datuk Shafie. Dulu beliau pernah menjadi Timbalan Presiden Persatuan Sabah Bajau Bersatu (PSBB) yang saya pimpin. Dan apabila PSBB kini bertukar menjadi USBO, beliau terus bersama kami dengan menerima pelantikan sebagai Penasihat pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ini.

Datuk Shafie sememangnya seorang pemimpin yang sudah bertaraf nasional.
Kepimpinan beliau dalam Umno mulai menonjol sewaktu menjadi Ketua Pemuda Umno Sabah, dengan pendirian tegas serta suara yang begitu vocal. Kemudian beliau menjadi Ahli Parlimen Semporna dan Ketua Umno Bahagian Semporna dan kini menduduki kerusi dalam Majlis Tertinggi (MT) Umno. Kini Datuk Shafie menjadi orang nombor dua dalam Badan Perhubungan Umno Sabah yang diketuai oleh Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman.

Dalam kerajaan pula, Datuk Shafie juga menaiki tangga kejayaan yang begitu membanggakan, bermula sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Penerangan, Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan berpindah sebagai Timbalan Menteri Pertahanan sebelum menjadi menteri penuh di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri danHal-Ehwal Pengguna, dan kini berpindah ke Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia.

Apa yang saya sebutkan ini adalah sebahagian saja daripada profil kerjaya politik dan pentadbiran beliau kerana sememangnya banyak lagi fakta kejayaannya yang tidak saya sebutkan.

Jadi, apabila Datuk Shafie membuat pengumuman bertanding jawatan Naib Presiden, saya merasakan sudah tiba masanya bagi beliau menaiki satu lagi tangga dalam kepimpinan Umno.

Datuk Shafie kini sudah bertaraf pemimpin nasional, dikenali di seluruh negara.Hal ini penting kerana seseorang pemimpin yang mahu mengetengahkan diri dalam politik Umno, ia tidak boleh sekadar menjadi pemimpin negeri semata-mata. Seorang pemimpin Umno, baik pada sayap MT mahupun Naib Presiden, seseorang mesti menganggap dirinya sebagai pemimpin nasional dan bukan lagi sebagai pemimpin negeri yang diwakili saja.

Menyedari hakikat inilah, saya yakin dan percaya Datuk Shafie berpeluang untuk memenangi kerusi Naib Presiden , bukan saja kerana sokongan padu dan kuat daripada Umno Sabah, tetapi juga dari negeri-negeri lain di mana Shafie turut diiktiraf sebagai pemimpin kebangsaan.

Keyakinan ini diperkukuhkan lagi dengan kenyataan Datuk Shafie ketika membuat pengumuman tempoh hari bahawa “keputusan ini (bertanding Naib Presiden) dibuat setelah berbincang dengan pemimpin kanan parti serta ahli akar umbi UMNO Negeri Sabah serta selepas mendapatkan nasihat dan pandangan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman selaku Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah.”

Dengan mengambil kira keputusan pilihan raya umum ke-12 yang lepas di mana Sabah menjadi antara penyumbang terbesar kepada kemenangan Barisan Nasional (BN), saya yakin ahli Umno dari seluruh negara akan memberikan penghargaan atas sumbangan itu dan satu daripada caranya ialah dengan mengangkat serta meletakkan pemimpin dari Sabah ke satu kedudukan yang sewajarnya.

"Menyedari bahawa UMNO di negeri Sabah semakin kukuh sejak parti itu melebarkan sayapnya ke negeri ini, adalah menjadi hasrat umum agar suara rakyat di Sabah diberi tempat di dalam tampuk kepimpinan kanan dalam parti dan kerajaan," demikian kata Shafie.

Senario politik negara, khususnya Umno, juga sudah banyak berubah semenjak berakhirnya pilihan raya lepas. Malahan, persepsi politik pemimpin Umno terhadap Sabah pada waktu ini juga sudah jauh lebih baik berbanding dahulu.

Janji dan komitmen Datuk Shafie untuk memberi khidmat terbaik kepada Umno, dengan menawarkan diri bertanding jawatan Naib Presiden, tentunya akan menjadi pertimbangan perwakilan untuk membuat pilihan pada perhimpunan agung nanti.

Kepimpinan pragmatik dan pengalaman luas Datuk Shafie yang bermula dari bawah hingga ke peringkat nasional, tentunya menjadi sandaran baginya menuju kejayaan.

Apapun, keputusan akhir terletak pada perwakilan yang menjadi hakim untuk menentukan siapa yang akan dipilih nanti. Perwakilan menentukan halatuju dan masa depan parti dalam mengharungi cabaran yang terbentang luas di hadapan.

No comments: