Translate

Friday, November 21, 2008

KORUPSI: SATU PERBANDINGAN PANDANGAN
WANG dan politik begitu susah dipisahkan. Di negara maju Amerika Syarikat sekali pun, korupsi dan beli undi secara lansung atau tidak juga berleluasa. Dana banyak dipakai untuk jentera dan propaganda menerusi pelbagai cara, termasuk iklan internet..

Demikian juga penyalahgunaan kuasa. Ia berlaku secara terbuka mahupun berselindung untuk mencapai matlamat agenda yang dituju.

Rasuah di Amerika juga berlaku dalam konteks peperangan. Satu contoh jelas ketika perang di Iraq ialah tindakan Amerika Syarikat menjanjikan bantuan kewangan kepada Turki, bagi membolehkan tenteranya mendapatkan pangkalan bagi serangan ke atas Iraq. Ia secara terang merupakan suatu perbuatan rasuah.

Tetapi tindakan itu dihalalkan atas bermacam alasan, termasuk kononnya prinsip kemanusiaan sejagat. Barat sering menganggap amalan korupsi di negara-negara membangun sebagai tidak bertamadun, tetapi di peringkat antarabangsa pula dipandang sebagai amalan politik pragmatik.

Apapun, rasuah atau korupsi tetap merupakan amalan tidak beretika, walau di mana-mana ia dilakukan, sama ada dalam negara mahupun peringkat antarabangsa. Sama ada kecil mahu pun besar.

Persoalannya, ke manakah negara-negara kecil harus mendapatkan sokongan? Jawapannya - dunia hanya menjadi medan untuk golongan kaya dan kuat!

Kekuatan dari segi ekonomi dan wang sering menjadi penentu kelangsungan politik, sedangkan ia tidak seharusnya demikian. Dalam sesuatu proses pemilihan pemimpin misalnya, wang tidak sepatutnya menjadi pertimbangan untuk membuat sesuatu keputusan secara mutlak. Sebaliknya, kempen perlu diadakan secara terbuka dan biarlah ahli-ahli atau perwakilan menilai calon-calon itu berasaskan keyakinan mereka ke atas kepimpinan seseorang.

Perdebatan konflik ekonomi-politik ini memang menarik, apatah lagi ia sering bersangkutan dengan isu korupsi, kronisme dan nepotisme.

Apapun, semua bentuk korupsi, sama ada besar atau kecil, sama ada dilakukan oleh orang berpangkat tinggi atau rendah, merupakan kesalahan yang mesti dihindari dan dikenakan hukuman jika sabit kesalahan.

Ada yang mengaitkan perbuatan rasuah berpunca daripada masalah kesempitan hidup dan pendapatan rendah di kalangan pelaku-pelakunya. Mungkin ada kebenarannya. Tetapi apabila perbuatan rasuah ini berlaku di kalangan golongan berilmu dan berpendapatan tinggi, ia mencetuskan persoalan baru terhadap punca gejala ini.

Dalam konteks ini, usaha memupuk dan menanamkan nilai-nilai murni perlu diperhebatkan lagi bagi memerangi korupsi. Bermula di peringkat atasan sehingga ke peringkat bawahan, bukan sebaliknya.

No comments: