Translate

Tuesday, December 30, 2008

ANTARA SANDIWARA DAN NATIJAH POLITIK KUALA TERENGGANU

PILIHAN RAYA kecil Parlimen Kuala Terengganu 17 Januari ini, semakin hangat diperkatakan. Ia menjadi topik bualan para pemimpin politik – baik kerajaan mahupun pembangkang serta menjadi tumpuan liputan media cetak dan elektronik.

Membaca akhbar setiap pagi, kita pasti dapat membaca cerita mengenai Kuala Terengganu. Menonton berita perdana televisyen setiap malam, kita pasti mendengar liputan mengenainya. Begitu juga jika melayari internet, ada saja cerita mengenai pilihan raya kecil itu dilaporkan. Itulah perihal pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang penamaan calonnya ditetapkan pada 6 Januari ini.

Bagi saya, pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu hanyalah satu lagi pilihan raya kecil. Mengisi kekosongan tempat bekas penyandangnya, allahyarham Datuk Razali Ismail, yang meninggal dunia pada 28 November lepas.

Kuala Terengganu tidak sama dengan Permatang Pauh. Keadaannya berbeza, senarionya berlainan, lokasinya berjauhan dan isunya tiada persamaan. Malahan, kisah dan peristiwa yang membawa kepada kedua-dua pilihan raya kecil ini juga sangat kontras, justeru tempiasnya tidak mungkin sama.

Apapun, nampaknya pilihan raya kecil ini telah dijadikan gelanggang oleh pembangkang, untuk bekerja keras bagi menidakkan kemenangan Barisan Nasional sebagai penyandangnya.

Biarpun mengetahui kemenangan di Kuala Terengganu tidak mungkin mengubah landskap politik atau dasar kerajaan, namun pembangkang tetap dengan pelbagai ikrar dan menaburkan janji manis, semata-mata untuk meraih undi dan simpati pengundi.

Mereka cuba menjadikan pilihan raya kecil Kuala Terengganu sebagai fokus nasional sedangkan ia sepatutnya tertumpu kepada isu setempat dan hal-hal domestik.

Di tengah kerancakan persediaan menjelang pilihan raya kecil itu, sesuatu yang nyata, ia telah membongkar helah pakatan pembangkang yang hanya bersandiwara dan menunggu kehancuran kerana perbezaan pegangan dan prinsip politik mereka.

Jelas bahawa Pas sudah jadi parti yang kerap akur kepada tuntutan PKR dan DAP. Peranan mereka tidak berkesan di Perak dan Selangor.

Di pihak kerajaan pula, pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu tentunya satu peluang terbaik untuk menjelaskan kepada pengundi mengenai pelbagai usaha, pendekatan dan dasar kerajaan membantu serta membela nasib rakyat.

Ini termasuklah pendekatan kerajaan menangani kemelesetan ekonomi yang berpunca akibat daripada masalah global, komitmen memacu pembangunan serta usaha menjana pertumbuhan ekonomi jangka panjang.Penjelasan perlu dilakukan agar pemikiran pengundi tidak di pesongkan oleh pihak yang tidak bertanggongjawab.

Barisan Nasional tidak harus memberi tumpuan kepada kelompok masyarakat tertentu. Kita kena melihat semua pengundi sebagai sama dan hak satu undi tidak boleh dipersiakan. Kita tidak boleh bergantung kepada mana-mana kumpulan. Undi orang Melayu sama penting dengan undi orang India atau Cina, dan begitulah sebaliknya juga.

Maknanya, pengemblengan tenaga dan usaha semua parti komponen menjadi prasyarat kepada sebuah kemenangan yang hakiki.

Pengumuman awal calon BN menunjukkan parti pemerintah telah bersedia menghadapinya, sekali gus membolehkan persiapan kempen diatur lebih awal.

Calon BN, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh merupakan pilihan tepat dan diyakini berkemampuan menyambung legasi serta kerja-kerja yang ditinggalkan oleh allahyarham Datuk Razali Ismail.

Wan Ahmad Farid disifatkan sebagai pilihan tepat bukan saja kerana beliau Ketua Bahagian Kuala Terengganu, tetapi kerana sifat mesra rakyat dan prinsip perjuangannya kepada parti.Senyuman dan keramahannya menjadikan beliau mudah didekati dan sangat disenangi oleh penduduk Kuala Terengganu.

Lebih penting, Wan Ahmad Farid menjadi pilihan tepat berikutan komitmennya meneruskan usaha penyandang sebelum ini, terutama dalam bidang pendidikan yang merupakan antara agenda serta keutamaan kerajaan.

Tiada nama lain diura-urakan menjadi calon BN sebelum dan selepas nama Wan Ahmad Farid diumumkan, bermakna soal persaingan personaliti dan kredibiliti tidak berbangkit lagi. Tiada ruang untuk dimanipulasi. Isu calon tidak timbul.

Kemenangan mutlak BN banyak bergantung kepada komitmen seluruh jentera kempen yang bakal digerakkan nanti. Saya katakan demikian kerana cabaran BN di Kuala Terengganu tidaklah semudah yang dijangkakan.

Dengan tiga daripada empat Dewan Undangan Negeri (DUN) berada dalam tangan pembangkang iaitu Ladang, Wakaf Mempelam dan Batu Burok, tanggungjawab semua parti komponen BN, khususnya sayap Umno, amat berat. Semua pihak harus bekerja keras untuk menemui pengundi dan memujuk mereka mengundi calun BN demi masa depan yang lebih terjamin di Kuala Terengganu.

No comments: