Translate

Tuesday, December 23, 2008

KRISMAS DI AMBANG KEMELESETAN?

TANGGAL 25 Disember kita menyambut Hari Krismas. Merry Christmas and Happy New Year kepada semua yang meraikannya.

Saya sendiri mempunyai ramai keluarga keturunan Dusun dan beragama Kristian. Begitu juga sebelah isteri saya. Maka, pada Krismas ini, kami turut merasakan suasana sambutan itu.

Seperti perayaan lain, rumah-rumah terbuka turut diadakan sempena Krismas. Masyarakat pelbagai kaum, agama dan fahaman politik meneruskan amalan kunjung mengunjungi.

Demikianlah uniknya di Sabah pada setiap kali musim perayaan. Tidak ada batasan dan halangan untuk meraikannya bersama biarpun berbeza pendapat, fahaman dan kepercayaan.

Sememangnya, suasana Krismas begitu dirasakan. Termasuk di hotel, resort dan pusat beli-belah sekitar bandar raya Kota Kinabalu yang telahpun memasang pokok Krismas di premis masing-masing.

Namun, bagi sesetengah orang biasa, Krismas ini mungkin tidak semeriah tahun-tahun sebelum ini lantaran kegawatan yang melanda, yang membawa kepada peningkatan harga barangan keperluan pengguna.

Biarpun harga runcit petrol dan diesel sudah tujuh kali diturunkan dan kini kembali kepada harga asal, namun masih kedengaran rungutan mengenai kedegilan segelintir peniaga yang tidak menurunkan harga barangan jualan mereka.

Seminggu selepas Krismas, kita pun meninggalkan tahun 2008 yang penuh dengan bermacam kenangan dan peristiwa. Kemudian kita melangkah pula ke tahun baru 2009 dengan pelbagai kemungkinan, cabaran dan ketidaktentuan.

Saya katakan demikian kerana laporan-laporan media serta perkembangan global menunjukkan dunia kini berada di ambang kemelesetan.

Terbaru dilaporkan bahawa seramai 4,749 pekerja bakal diberhentikan oleh 102 majikan pada tiga bulan pertama tahun depan.

Ini berdasarkan kepada perangkaan rasmi yang dilaporkan oleh majikan kepada Jabatan Tenaga Rakyat (JTR). Kebanyakan pekerja terbabit adalah dalam industri elektronik.

Pada masa sama, Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF) pula menganggarkan 200,000 hingga 400,000 pekerja akan hilang pekerjaan tahun depan ekoran keadaan ekonomi yang diramal pada suku tahun pertama dan kedua 2009.

Melihat kepada perkembangan ini, kita semua perlu mengambil iktibar dan perhatian, terutama dalam merancang dan mengatur perbelanjaan.
Amalan berjimat dan berhemah perlu terus dipupuk. Meskipun harga petrol dan diesel sudah kembali normal, namun ia bukan alasan untuk kita boros berbelanja pula.

Kita mesti bijak dalam pengurusan kewangan. Kita mesti menghargai nilai setiap wang yang ada.

Kebijaksanaan setiap individu penting bagi kelangsungan kehidupan, sementara kerajaan melaksanakan pelbagai langkah dan inisiatif untuk mengimbangi kesan kegawatan itu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, semasa mengulas isu pemberhentian pekerja tahun depan berkata, kerajaan kini dalam perancangan untuk menyediakan program latihan semula kepada pekerja yang diberhentikan itu bagi membantu mereka mendapat pekerjaan baru.

Menurutnya, mereka yang terlibat dengan program latihan semula kendalian Kementerian Sumber Manusia itu nanti akan turut menerima elaun bulanan sepanjang tempoh latihan dijalankan.

“Selain itu, para pekerja yang diberhentikan juga harus kembali memasuki pasaran buruh kerana memang terdapat kekosongan kerja dalam negara kita sekarang ini,” katanya.

Langkah yang dilaksanakan kerajaan ini akan membawa hasil dan kesan jangka panjang sekiranya mendapat sokongan daripada semua pihak.

No comments: