Translate

Friday, December 12, 2008

TANGGUNGJAWAB PBT MEMENUHI HARAPAN TINGGI MASYARAKAT

TRAGEDI tanah runtuh yang berlaku di Bukit Antarabangsa, Kuala Lumpur, minggu lalu, turut menjadi bualan sebahagian jemaah haji Malaysia yang kini sedang mengerjakan haji di Tanah Suci Mekah.


Saya juga mengikuti perkembangan semasa yang berlaku di tanah air dengan melayari internet di Mekah dan Medinah setiap kali ada kelapangan masa ketika beribadat di sini.


Sememangnya, kemudahan internet tersedia di sini untuk memenuhi keperluan para jemaah. Saya tengok, memang ramai jemaah yang memanfaatkannya.


Kejadian yang menimbus 14 banglo dan meragut empat nyawa itu sememangnya suatu peristiwa paling menyayat hati, terutama di kalangan mangsa. Ia mengakibatkan kerugian besar harta-benda, yang musnah dalam sekelip mata.


Di sebalik tragedi itu, banyak pengajaran dan iktibar harus dipelajari bersama oleh semua pihak -- sama ada pimpinan kerajaan, penjawat awam mahupun masyarakat.


Berikutan kejadian itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, menyarankan kepada semua kerajaan negeri supaya menimbang untuk menghentikan projek perumahan di kawasan lereng bukit dan cerun yang berisiko tinggi.


Menurut Perdana Menteri, keutamaan dari segi aspek keselamatan perlu dititikberatkan dan bukan memikir soal keuntungan semata-mata.


Seperti yang dijelaskan oleh Datuk Seri Abdullah, kerugian mungkin lebih besar sekiranya tanah runtuh berlaku berbanding kerugian tidak menjalankan projek di tanah berisiko tinggi.


Ketegasan Perdana Menteri itu sewajarnya diberi perhatian serius oleh semua pihak, khususnya `local authority' atau Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Ini penting untuk mengelak kejadian seumpamanya terus berulang pada masa depan.


Bukan rahsia lagi bahawa kejadian tanah runtuh telah menjadi semacam satu fenomena di negara kita. Justeru, suatu langkah dan pendekatan proaktif perlu dilaksanakan untuk kebaikan jangka panjang.


Satu aspek yang perlu diberi penekanan ialah soal kelulusan bagi pelaksanaan sesuatu projek pembangunan di kawasan lereng bukit atau kawasan berisiko tinggi. Kelulusan di peringkat `local authority' mestilah telus, manakala masyarakat setempat harus diberi peluang memberi pendapat mereka.


Ini bertujuan menentukan agar proses kelulusan bagi sesuatu projek pembangunan itu mengambil kira pandangan pelbagai pihak, termasuk pakar dan juga masyarakat yang berada di sekeliling sesuatu projek itu.


Pihak berwajib elok menimbang untuk mempamerkan sebarang permohonan projek khususnya yang dianggap berisiko atau boleh menimbulkan masalah, supaya pada akhirnya nanti, tiada pihak menuding kesalahan kepada mana-mana pihak lagi sekiranya berlaku juga kejadian seperti bencana tanah runtuh.Jika perlu,undang-undang kecil atau by laws perlu di kemaskini jika tidak ada untuk tujuan ini.


Selain itu, pemantauan dan penguatkuasaan undang-undang kecil perlu diperketatkan lagi agar semua peraturan dipatuhi dan tidak dipandang ringan.


Mungkin juga perlu bagi pihak berkuasa tempatan menambah pegawai pakar dan kakitangan di peringkat `local authority' supaya fungsi dan peranannya dapat dimantapkan lagi. Ini perlu dilakukan kerana jangkaan atau ekspetasi masyarakat terhadap pihak berkuasa tempatan begitu tinggi sekali.


Demikian juga bagi pembangunan di kawasan lain, yang juga dianggap mempunyai risiko. Umpamanya bagi projek yang melibatkan tebus guna laut, ia pasti juga menuntut ketelusan dalam membuat keputusan bagi mengelak sebarang risiko bahaya.


Natijahnya, fungsi dan peranan pihak berkuasa tempatan perlu diperkukuh dan dimantapkan lagi bagi memenuhi jangkaan tinggi masyarakat terhadapnya.

No comments: