Translate

Monday, September 29, 2008

SALLEH CADANG KL ROMBAK JPN SABAH

KOTA KINABALU: Bekas Ketua Menteri Datuk Salleh Said Keruak meminta kerajaan Pusat supaya merombak dan melantik anak jati Sabah untuk menerajui Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di negeri ini.

Ketika membuat seruan itu, beliau berkata langkah itu penting bagi melenyapkan persepsi negatif orang awam terhadap JPN berhubung pengeluaran dokumen yang ada kaitan status kewarganegaraan.

"Sekiranya tidak ada pegawai kanan dari Sabah dalam perkhidmatan awam Persekutuan yang sesuai atau layak untuk memegang jawatan itu maka mereka boleh bekerjasama dengan kerajaan negeri Sabah untuk melantik pegawai kanan negeri secara kontrak.

"Sepatutnya ada mekanisme untuk tujuan ini dan saya fikir sekiranya semua pihak jujur dalam hal ini, ia boleh dilakukan," katanya, di sini hari ini.

Salleh berkata demikian ketika mengulas rasa tidak puas hati UPKO dengan tindakan JPN menukarkan status kerakyatan seorang wanita berusia 78 tahun, Yong Lee Hua, daripada warga negara kepada pemastautin tetap selepas kad pengenalan wanita ituhilang di Penampang tahun lepas.

"Tindakan menurunkan kedudukan daripada seorang berstatus anak negeri kepada penduduk tetap tidak boleh diterima sama sekali...tentu sekali ada sesuatu yang tidak kena. Tambahan pula terdapat dakwaan bahawa ada pendatang tanpa izin yang memperolehi MyKad secara meragukan dan ada kes tertentu yang dibuktikan betul di Makhamah.

"Oleh itu, terdapat keperluan untuk menyusun semula atau merombak struktur pentadbiran Jabatan Pendaftaran Negara di Sabah untuk kebaikan semua pihak. Kita tidak mahu orang ramai mempunyai persepsi bahawa masyarakat Sino-Kadazan di Sabah adalah warganegara kelas kedua dan bukan berstatus anak negeri," katanya.

Sabtu lepas, Timbalan Presiden UPKO Datuk Wilfred Bumburing dilaporkan berkata parti itu akan mengkaji semula kedudukannya dalam BN jika kesilapan dalam kes Yong itu tidak diatasi.

Bagaimanapun, Salleh berharap UPKO tidak menjadikan satu "kesilapan kecil" oleh JPN berhubung taraf kerakyatan seorang penduduk Sabah sebagai alasan untuk keluar daripada Barisan Nasional.

"Kita tidak mahu ia menjadi isu besar sehingga menjejaskan kestabilan politik," katanya.

Sambil menyifatkan kesilapan itu bukannya dilakukan oleh BN, Salleh berkata isu itu perlu ditangani dengan melihat kepada puncanya.

"Jika ia disebabkan kesilapan pegawai berkenaan, maka pegawai itu perlu ditukar. Begitulah juga jika ia disebabkan oleh dasar, maka dasar itu perluditukar," katanya.

Sehubungan itu, Salleh menyeru kementerian berkenaan supaya mencari jalan terbaik mengatasi masalah itu.

Saturday, September 27, 2008

SALAM AIDILFITRI

SEPERTI lazimnya setiap tahun sempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri, saya mengadakan Jamuan Aidilfitri di kediaman kami di Desa Ria, Likas, Kota Kinabalu.

Pada kali ini, saya mengadakannya pada Jumaat (3 Oktober) mulai jam 7 malam hingga 9 malam.

Majlis diadakan secara sederhana khusus untuk ahli keluarga, saudara mara, jiran, kenalan dan kawan-kawan.

Saya merujuk majlis itu sebagai Jamuan Aidilfitri dan bukan Rumah Terbuka sebagaimana kebiasaan disebut, tetapi konsep dan matlamatnya adalah sama, iaitu untuk kita saling mengeratkan hubungan silaturahim antara satu sama lain.

Bagi saya, pada musim-musim perayaan seperti Aidilfitri inilah kita harus mengambil kesempatan untuk terus menyuburkan ikatan kekeluargaan, persaudaraan dan persahabatan yang sedia terjalin selain bermaaf-maafan terhadap sebarang kesilapan yang mungkin berlaku tanpa sengaja dan tanpa disedari.

Dengan mengadakan jamuan secara santai, dan dalam kelompok yang tidak begitu besar, kemesraan lebih dirasakan kerana dapat bercerita dan berbual-bual tanpa segan. Jamuan sedemikian mungkin juga boleh disebut sebagai jamuan muhibah.

Sempena menyambut kedatangan 1 Syawal ini, marilah kita sama-sama menghayati mesej Aidilfitri dan menjadikannya sebagai masa untuk bermaaf-maafan selain membersihkan diri daripada sebarang sifat dan perangai buruk – seperti hasad dengki, prasangka dan fitnah.


Akhirnya, saya dan seluruh keluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin!

Saturday, September 20, 2008

SAPP KELUAR: BN PERLU BERSATU “MENGEMAS RUMAH”

AKHIRNYA Parti Maju Sabah (SAPP) membuat keputusan meninggalkan Barisan Nasional (BN) pada 17 September lepas.

Keputusan diumumkan oleh Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu.

Tindakan itu adalah kemuncak kepada pelbagai kenyataan dan peristiwa politik membabitkan SAPP yang menjadi begitu panas sebulan lalu, apabila ia secara terbuka menyatakan hasrat untuk mengemukakan usul undi tidak percaya di Dewan Rakyat terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Bukan rahsia lagi bahawa SAPP dilihat oleh kebanyakan pihak sebagai bersuara kritikal, terutama dalam hal-hal berkaitan kepentingan rakyat dan negeri Sabah, selepas berakhirnya pilihan raya umum ke-12 pada Mac lalu.

Apapun, SAPP sudah membuat keputusan meninggalkan BN dan ia pastinya memberi kesan kepada BN sebagai sebuah gagasan yang menjadi tunjang kepimpinan di peringkat Pusat dan juga di peringkat negeri Sabah.

Umumnya, reaksi awal pemimpin-pemimpin BN menyatakan bahawa tindakan SAPP itu tidak menjejaskan keutuhan BN. Malahan, mereka menyatakan bahawa tindakan SAPP itu sememangnya sudah dijangka berikutan tindak-tanduknya sejak selepas pilihan raya umum lalu.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman, dalam reaksinya pula menyatakan rasa kesal dengan tindakan SAPP itu walaupun mengakui keputusan sedemikian sudah dijangkakan.

Ini kerana bagi Datuk Musa, SAPP merupakan rakan yang begitu lama dan penyokong kepada BN selama ini. Sambil itu, beliau turut menyatakan prinsip BN yang sentiasa bekerja sebagai satu pasukan dan jika terdapat sebarang masalah, ia akan diselesai secara muafakat berasaskan semangat setiakawan BN.

Melihat dan menganalisis kenyataan-kenyataan SAPP sebelum ini, parti itu nampaknya seperti merancang mahu dipecat daripada BN tetapi ia tidak menjadi, dan ini menyebabkan ia terpaksa membuat keputusan untuk meninggalkan BN.

Sejauh mana tindakan itu dianggap tepat atau sebaliknya, mengikut perspektif politik tempatan, ia hanya akan dapat dilihat pada pilihan raya yang akan datang.

Ini berdasarkan reaksi sehingga kini, termasuk di peringkat akar-umbi mempunyai pelbagai pandangan yang berbeza. Ada yang menyokong dan memuji tindakan SAPP itu, tetapi tidak kurang juga ada yang mengutuk dan mengkritiknya.

Apapun bagi BN, dengan tindakan SAPP itu, ia perlulah mengambil langkah-langkah susulan “mengemaskan rumah” .Yang penting, BN kena bersatu dan memperkukuhkan jalinan persefahaman dalam berhadapan parti-parti alternatif, khusus yang menggunakan isu Sabahan.

Ini penting kerana tiupan isu sentimen kenegerian begitu mudah mempengaruhi minda kebanyakan rakyat, justeru ia mesti ditangani dengan sebaik-baiknya.

Hal ini mesti diambil kira kerana ada penganalisis politik melihat Datuk Yong sebagai seorang `strategist’ politik yang bijaksana dan telah merancang langkah-langkah yang diambil itu dengan mengambil kira kesan dan impaknya jauh di hadapan.

Datuk Yong dikatakan tidak sekadar melihat apa yang berlaku pada hari ini, tetapi memandang hari esok dan hari-hari seterusnya dengan penuh berhati-hati.

Tindakan SAPP meninggalkan BN merupakan satu lagi sejarah dalam politik negara. Biarpun, kesan peninggalannya tidak seribut sebagaimana keadaan selepas Parti Bersatu Sabah (PBS) meninggalkan BN pada 1990 dahulu, namun ia merupakan sejarah hitam yang ada kesannya yang tersendiri.

Biarpun barangkali SAPP dianggap sebagai parti kecil, dengan hanya dua Ahli Parlimen dan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), namun ia tetap memiliki pengaruh, pengikut dan penyokong tersendiri.

Dua Anggota Parlimen SAPP ialah Datuk Eric Majimbun (Sepanggar) dan Datuk Dr Chua Soon Bui (Tawau), manakala empat Adun pula ialah Datuk Raymond Tan Suh Kiah (Tanjung Papat), Au Kam Wah (Elopura), Datuk Liew Teck Chan (Likas) dan Melanie Chia (Luyang). SAPP yang didaftar pada 21 Jan 1994 diasaskan penubuhannya oleh Datuk Yong selepas beliau melepaskan jawatan daripada PBS ekoran perselisihan faham dengan Presiden parti, Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan, pada ketika itu.

Tidak hairanlah jika SAPP begitu sinonim dengan Datuk Yong dan Datuk Yong sinonim dengan SAPP, kerana beliau adalah pelopor, peneraju dan pemimpin itu sejak dahulu sehingga kini.

Tuesday, September 9, 2008

ANTARA LAWATAN MENUJU TAIWAN DAN PERJALANAN MENUJU PUTRAJAYA

WALAUPUN pelbagai spekulasi diandaikan, akhirnya sekumpulan 49 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) berlepas ke Taiwan pada Isnin lepas dalam misi lawatan untuk mempelajari teknologi pertanian.

Ia diketuai oleh Pengerusi Kelab Penyokong-penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC), Datuk Seri Tiong King Sing dan disertai 10 Ahli Parlimen dari Sabah, 12 Ahli Parlimen Sarawak dan selebihnya dari Semenanjung.

Lawatan itu mendapat perhatian umum kerana dikatakan ada kaitan dengan desas-desus melompat parti daripada BN kepada pembangkang menjelang tibanya tarikh 16 September bagi mencapai apa yang disebut pembangkang sebagai perjalanan menuju ke Putrajaya.

Spekulasi yang tersebar menyatakan bahawa program lawatan sambil belajar itu adalah antara usaha BN memastikan tiada penyokong kerajaan melompat keluar sebagaimana dicanangkan oleh pembangkang.

Hal ini hangat diperkatakan bukan saja di kalangan pemimpin kerajaan dan pembangkang, tetapi juga kalangan rakyat biasa yang mengikuti perkembangan politik tanah air.

Bagaimanapun, ini telah diperjelaskan oleh pucuk pimpinan BN termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang menyatakan bahawa lawatan sambil belajar itu tiada kaitan dengan soal cerita lompat parti.

Menurut Perdana Menteri, program lawatan itu tidak perlu dikaitkan dengan penubuhan kerajaan oleh Pakatan Rakyat.

"Kalau mereka nak pergi, biarlah mereka pergi, apa nak hubung kaitkan dengan September 16. Mereka bukannya orang yang nak melompat daripada BN," kata Perdana Menteri.

Dalam pada itu, Timbalan Pengerusi BNBBC, Datuk Bung Mokhtar Radin, yang ditemui pemberita sebelum berangkat ke Taiwan, juga menafikan tanggapan sesetengah pihak kononnya lawatan itu ada kaitan dengan usaha menghalang Pakatan Rakyat daripada menubuhkan Kerajaan Persekutuan pada 16 September ini.

Biarpun penjelasan sudah diberikan, namun persepsi umum mengenai lawatan itu tetap menjurus kepada andaian bahawa ia berkaitan dengan ura-ura melompat parti oleh kalangan Ahli Parlimen kerajaan.

Ini disebabkan beberapa perkara, termasuk jadual lawatan yang dikatakan diatur secara spontan dan diadakan pada bulan Ramadan di mana pada kebiasaannya semua Ahli Parlimen seharusnya berada di kawasan masing-masing.

Oleh kerana lawatan sedemikian diatur seperti tergesa-gesa dan melangkaui tarikh 16 September, maka banyaklah spekulasi timbul yang mengaitkannya dengan misi perjalanan Datuk Seri Anwar Ibrahim menuju ke Putrajaya.
.

Friday, September 5, 2008

POST-MORTEM PERMATANG PAUH: SEMOGA DITEMUI KEPASTIAN HAKIKI

DALAM setiap kes jenayah, bedah siasat atau post-mortem wajar dilakukan untuk mengenal pasti punca kematian sebenar. Misalnya, jika mayat ditemui terapung di sungai – kematiannya tidak semestinya disebabkan lemas kerana berkemungkinan mangsa dicekik hingga mati sebelum mayatnya dibuangkan ke dalam sungai.

Dalam kes sedemikian, post-mortem akan meneliti semua andaian dan memberi kepastian sebenar. Kepakaran bidang forensik amat diperlukan untuk mengenal pasti punca kematian, sekali gus mencari bukti-bukti, jika ada, untuk membawa penjenayah ke muka pengadilan.

Kepakaran forensik adalah satu cabang sains perubatan yang diiktiraf dan penting kerana ahli-ahli forensik merupakan pakar yang dapat mengenal pasti punca sesuatu kes kematian selain berupaya mencari bukti-bukti yang boleh dibawa di mahkamah.

Definisi bedah siasat atau biasa kita dengar disebut post-mortem bermaksud pemeriksaan oleh Pegawai Perubatan ke atas mayat. Ia melibatkan pemeriksaan luaran dan dalaman untuk mengenal pasti punca kematian dan ciri atau setakat mana perubahan dihasilkan oleh sesuatu penyakit, kimia, radiasi, kemalangan, kecederaan dan lain-lain.

Seperti dalam bidang perubatan, kita juga biasa mendengar post-mortem dilakukan dalam politik. Biasanya ini dilakukan apabila sesebuah parti politik itu mengalami kekalahan dalam pilihan raya, sama ada pilihan raya umum mahupun pilihan raya kecil. Jarang sekali post-mortem akan dibuat jika sesebuah parti politik itu mencapai kemenangan.

Dan seperti juga dalam bidang perubatan, post-mortem politik ini dilakukan oleh mereka yang boleh digelar sebagai “forensik politik” terdiri daripada kumpulan pemimpin politik yang mempunyai kewibawaan. Ia penting supaya apa juga penemuan (finding) tidak dipersoalkan dan saranan (recomendition) dilaksanakan.

Bagi saya, begitulah yang sewajarnya dilakukan oleh kepimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) selepas berakhirnya pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Post-mortem bukan saja untuk mengenal pasti “penyakit” yang menjadi punca kekalahan BN kepada calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi lebih penting mencari ubat penawar paling mujarab untuk menentukan “penyakit” di Permatang Pauh tidak merebak ke tempat lain.

Sesuatu yang menarik ialah Datuk Seri Anwar tetap dipilih dan mendapat sokongan lebih besar, biarpun dibebani dengan pelbagai dakwaan salah laku moral serta pertuduhan jenayah.

Ketika saya berada di Permatang Pauh dua hari sebelum pengundian, saya melihat jelas suatu realiti luar biasa – Anwar tetap disanjung dan dipuja walaupun dihujani bermacam tuduhan – daripada sumpah laknat bekas pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan,sehingga kepada dakwaan liwat di mahkamah serta tuduhan menggunakan wang haram hasil perjudian, salah laku semasa berada dalam kerajaan serta kontroversi seks – semuanya gagal menggoncang ketaksuban pengundi Permatang Pauh terhadap kredibiliti beliau.

Post-mortem oleh Umno dan BN hendaklah merangkumi aspek dalaman dan luaran parti, juga soal sentimen dan ideologi, kredibiliti dan populariti serta hal-hal yang bersangkut soal personaliti dan peribadi.

Banyak persoalan perlu dijawab. Apakah kekalahan ke tangan pembangkang itu disebabkan kemarahan rakyat terhadap individu tertentu atau parti keseluruhannya? Apakah kekalahan itu berpunca daripada soal politik semata-mata, atau juga berkaitan ekonomi, atau kedua-duanya sekali?

Persoalan lebih luas lagi, apakah sentimen pengundi Permatang Pauh hanya bersifat setempat (domestik) dan tidak mengambarkan suara rakyat seluruhnya?

Dan lebih penting lagi, kenapakah pada pilihan raya kecil Permatang Pauh, jumlah majoriti undi pembangkang mencatat peningkatan ? Apakah ia manifestasi bahawa sokongan terhadap parti pemerintah semakin nipis dan terhakis?

Inilah antara persoalan-persoalan yang perlu dicari jawapan oleh “forensik politik” yang dipertanggungjawab melakukan post-mortem selepas pilihan raya kecil Permatang Pauh.

Selepas analisa dan kajian mengenai punca-punca kekalahan itu, post-mortem perlu juga membuat rekomendasi mengenai langkah-langkah yang harus dilakukan, dalam jangka masa pendek dan panjang, demi kelangsungan (survival) perjuangan serta menentukan parti sentiasa relevan sepanjang zaman.

Penting disebutkan dalam post-mortem itu ialah soal mesej yang cuba disampaikan oleh pengundi Permatang Pauh kepada kerajaan. Jika ini dapat difahami, maka mudah bagi pimpinan parti pemerintah mengambil tindakan-tindakan proaktif demi menyelamatkan parti dan kerajaan.

Kita perlu belajar dan mempelajari mesej tsunami politik yang cuba disampaikan oleh rakyat ketika pilihan raya umum lepas.

Semoga post-mortem yang bakal dilakukan oleh “forensik politik” BN dan UMNO nanti bakal menemukan suatu jawapan yang melegakan dan suatu kepastian yang hakiki.

Thursday, September 4, 2008

PERMATANG PAUH: FAHAMI MESEJ PENGUNDI

SAYA berada di Permatang Pauh dua hari sebelum pengundian pilihan raya kecil Parlimen kawasan itu pada 26 Ogos lepas.

Ketika itu,saya sudah melihat dengan jelas mood pengundi yang memihak kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR). Saya perhatikan suasana kempen dikuasai oleh PKR.

Biarpun Barisan Nasional (BN) telah memberi penjelasan mengenai pelbagai isu sejak penamaan calon, namun pengundi Permatang Pauh pada umumnya tetap tidak berubah pendirian mereka.

Di mana-mana tempat sekitar Permatang Pauh yang saya kunjungi, sentimen rakyat nyata mahu memberi kemenangan kepada calon PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Nyata sekali, apabila keputusan diumumkan, Datuk Seri Anwar mencapai kemenangan lebih besar pada pilihan raya kecil itu, dengan majoriti 15,671 undi.

Datuk Seri Anwar yang juga Penasihat PKR nemperoleh 31,195 undi, sementara calon BN, Datuk Arif Shah Omar Shah mendapat 15,524 undi dan calon Angkatan Keadilan Insan Malaysia (Akim) Hanafi Mamat 92 undi. Hanafi hilang wang pertaruhan.

Seperti jangkaan saya, reaksi umum pelbagai pihak selepas keputusan itu diketahui juga menyatakan ia bukan sesuatu yang mengejutkan.

Bagi mereka, kemenangan Datuk Seri Anwar di gelanggang sendiri sesuatu yang sudah diduga. Permatang Pauh sudah sinonim dengan PKR, dulunya diwakili isteri, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sejak 1999, dan kini kembali diwakili oleh Datuk Seri Anwar.

Dari keputusan itu, sesuatu yang dapat dirumuskan ialah hakikat bahawa rakyat masih menjadi penentu dalam sistem demokrasi kepartian yang masih subur di negara ini.

Kenyataan pemimpin BN yang menerima keputusan yang dibuat oleh rakyat itu menunjukkan kepimpinan kita akur terhadap sentimen dan perasaan hati rakyat.

Seperti yang dijelaskan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, bahawa BN menghormati keputusan pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh yang disifatkannya sebagai mencerminkan amalan demokrasi yang masih segar di negara ini.
Menurut Timbalan Perdana Menteri, kemenangan Datuk Seri Anwar membuktikan tiada manipulasi daripada segi perjalanan demokrasi di negara ini.

Keputusan d Permatang Pauh bukan saja membawa Datuk Seri Anwar kembali ke Parlimen, tetapi sebenarnya juga membawa mesej tertentu untuk dihayati bersama.

Di sebalik keputusan itu tersimpan mesej untuk difahami dan ia mesti diberi pertimbangan dalam post-mortem yang dibuat nanti.

Pada tulisan akan datang, saya akan cuba menulis sedikit mengenai prinsip post-mortem politik pula.