Translate

Wednesday, February 4, 2009

DARJAH KEBESARAN MANIFESTASI PENGIKTIRAFAN KEPADA PENGAMAL MEDIA

TAHNIAH kepada beberapa pengamal media yang menerima darjah kebesaran daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin sempena sambutan Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari lalu.

Mereka termasuk Penasihat Editorial Bernama, Datuk Azman Ujang, Ketua Pengarang Bernama, Datuk Yong Soo Heong, Ketua Pengarang Star Publication (M) Bhd, Datuk Wong Chun Wai; dan Ketua Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Abdul Aziz Ishak.

Semua mereka menerima darjah kebesaran tersebut dalam satu istiadat di Istana Negara kelmarin.

Mendahului senarai penerima ialah Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin dan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti AkhtarAziz, yang dikurniakan darjah Seri Utama Mahkota Wilayah (SUMW) yang membawa gelaran Datuk Seri Utama.

Darjah kebesaran yang diberikan kepada pengamal media itu, adalah manifestasi penghargaan terhadap peranan dan sumbangan mereka membantu proses pembangunan negara.

Secara peribadi, saya berpendapat sememangnya media memainkan peranan penting dalam kemajuan dan kemakmuran sesebuah negara, apatah lagi dalam konteks Malaysia yang dihuni masyarakat berbilang kaum, agama dan kepercayaan.

Agensi berita nasional dan media arus perdana antara lain memikul amanah dan tanggungjawab besar untuk mengekalkan perpaduan serta keharmonian kaum.

Pendekatan mesti bersifat objektif, laporan pula hendaklah secara proaktif dan penyampaian secara membina, tanpa menciptakan polemik atau mensensasikan sesuatu perkara.

Kepentingan negara sentiasa diutamakan tanpa mengabaikan tanggungjawab sosial membela nasib rakyat.

Dalam era globalisasi ini, fungsi dan peranan media arus perdana semakin mencabar,mengambil kira kemunculan laman web dan blog sebagai media alternatif yang semakin banyak serta kehadiran akhbar-akhbar kecil yang mewarnai dunia persuratkhabaran.

Sementara laman web, blog dan akhbar lain mungkin mempunyai pandangan berbeza dalam sesuatu isu, media arus perdana pula berperanan mengimbangi dan “memperbetulkan” keadaan, bukannya menambahkan sensasi atau memburukkan lagi keadaan.

Di satu sudut, media arus perdana juga tidak disekat kebebasan untuk melaporkan sesuatu isu atau hal kemasyarakatan yang melibatkan kepentingan rakyat kerana itu juga merupakan sebahagian daripada tanggungjawab sosial.

Biarpun terikat dengan beberapa perundangan seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan dan Akta Rahsia Rasmi (OSA), namun saya melihat media arus perdana di negara ini pada umumnya tetap mendapat kebebasan.

Malahan, akhir-akhir ini, ada yang bersifat kritikal dalam pemberitaan mereka – kritikal dalam konteks penulisan, bukan kritikal yang dipengaruhi sentimen kaum atau agama – misalnya dalam isu-isu berkaitan kecederaan dan kematian tahanan polis.

Begitu juga dalam politik, media arus perdana sudah berani menyiarkan analisa-analisa yang bernada kritikal terhadap parti yang menunjangi pemerintahan kerajaan. Misalnya, selepas pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu yang menyaksikan kegagalan Barisan Nasional (BN) mempertahankannya, banyak analisa yang mendedahkan kelemahan di sana-sini disiarkan oleh media arus perdana. Malahan, Bernama, sebagai agensi berita nasional, turut membuat analisa yang membongkar fakta di sebalik kegagalan itu.

Semua ini adalah manifestasi kebebasan media yang bersifat membina.

Justeru, penganugerahan darjah kebesaran kepada pengamal media daripada kerajaan merupakan suatu penghargaan dan pengiktirafan kerajaan terhadap peranan yang dimainkan selama ini.

Tahniah dan syabas kepada mereka sekali lagi – kebetulan pula saya mengenali mereka secara peribadi – dan teruskanlah khidmat terbaik anda demi agama, bangsa dan negara kita!

No comments: