Translate

Wednesday, April 15, 2009

IKTIBAR DI SEBALIK PERGOLAKAN POLITIK THAILANDBULETIN Utama TV3 malam tadi menyiarkan interviu bersama Duta Besar Malaysia ke Thailand, Datuk Husni Zai Yaakob, yang antara lain menasihatkan rakyat negara ini menangguhkan sementara hasrat berkunjung ke negara itu.


Nasihat diberi berikutan pergolakan politik negara berkenaan yang menyaksikan penunjuk perasaan antikerajaan yang berbaju merah terus memberikan tekanan terhadap kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Abhisit Vijjajiva.


Sejak beberapa hari lalu, mereka mengadakan protes di hampir pelosok bandar raya Bangkok biarpun pihak berkuasa telah mengisytiharkan perintah darurat sebagai usaha menangani krisis yang semakin meruncing itu.


Kumpulan penunjuk perasaan berbaju merah pro bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra itu, sebelum ini telah berhimpun di Pattaya dan menyerbu tempat mesyuarat pemimpin-pemimpin Asean sehingga memaksa Sidang Kemuncak Asean ke-14 dibatalkan.


Melihat keadaan mutakhir ini, nampaknya belum ada jalan keluar yang memungkinkan kemelut politik Thailand akan berakhir dalam tempoh terdekat ini.


Nasib Abhisit kini semakin genting berikutan keengganan penunjuk perasaan untuk berunding, sebaliknya terus mendesak beliau meletakkan jawatan serta mengadakan pilihan raya baru.


Jika keadaan ini berterusan, tidak mustahil Abhisit dan kerajaan pimpinannya akan menerima nasib serupa seperti Perdana Menteri Samak Sundaravej dan Somchai Wongsawat yang tumbang akibat tekanan daripada penunjuk perasaan.


Jika Samak dan Somchai, kedua-duanya memimpin kerajaan yang dipilih rakyat dan pro-Thaksin tumbang di tangan penunjuk perasaan berbaju kuning, tidak mustahil Abhisit bakal tumbang di tangan penunjuk perasaan berbaju merah.


Penunjuk perasaan mendakwa pembatalan mesyuarat Asean merupakan kejayaan awal mereka untuk menumbangkan kerajaan. Insiden itu benar-benar memalukan Thailand, terutama kerajaan Abhisit yang baru berusia empat bulan.


Berikutan pembatalan sidang berkenaan, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, terpaksa memendekkan lawatannya dan pulang lebih awal bersama-sama pemimpin dan ketua kerajaan Asean yang lain.


Seperti orang lain, saya juga tertarik untuk mengikuti perkembangan yang berlaku di Thailand itu kerana banyak pengajaran dan iktibar boleh dipelajari di sebaliknya. Rentetan peristiwa yang berlaku membawa mesej tersendiri.


Jika diimbas sejarah politik Thailand, apa yang dihadapi Abhisit kini hampir ada persamaan dengan nasib menimpa Thaksin yang menghadapi tekanan penunjuk perasaan berbaju kuning dan akhirnya digulingkan sewaktu menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.


Kekacauan yang berlaku di kota Bangkok pastinya menjejaskan kegiatan ekonomi negara itu. Dengan asyik berdemonstrasi, banyak sektor seperti perniagaan, pelancongan dan pengangkutan terjejas. Pelabur dan pelancong menjauhkan diri. Dan ini sesuatu yang akhirnya merugikan kerajaan dan rakyat.

Justeru, budaya sedemikian tidak harus ditiru kerana banyak cara dan kaedah boleh digunakan untuk menyelesaikan sesuatu sengketa. Masalah politik misalnya perlu diselesaikan mengikut ruang-ruang politik yang sedia ada, bukan dengan berdemonstrasi.

Rakyat mempunyai saluran yang boleh digunakan, iaitu kuasa undi menerusi proses pilihan raya yang termaktub dalam sistem demokrasi.
Yang penting, soal keselamatan negara tidak boleh digadai, manakala kepentingan rakyat harus sentiasa didahulukan walau dalam apa keadaan sekali pun.


Politik tidak bermakna jika rakyat dalam keadaan rasa cemas dan tidak selamat.

Mungkin wajar untuk direnungkan semula kenyataan pertama Datuk Seri Mohd Najib selepas dilantik sebagai Perdana Menteri ketika mengumumkan pembebasan 13 tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan serentak itu juga menyatakan bahawa kajian semula terhadap Akta ISA akan dijalankan.


Perdana Menteri antara lain berkata: "Saya sedar sudah tepat masanya kita mengambil langkah-langkah demikian untuk mengukuhkan lagi keyakinan rakyat terhadap pihak yang berwajib atas soal keselamatan negara serta mengembalikan keutamaan kita untuk menangani ancaman-ancaman yang dianggap merbahaya dan munasabah."


Di penghujung amanatnya itu, Datuk Seri Mohd Najib menyebut: "Dengan ini, saya mengajak seluruh warga untuk sama-sama melaksanakan satu transformasi besar buat Negara dengan semangat: Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan."


Sama-sama kita renungkan!

No comments: