Translate

Thursday, April 23, 2009

MENGHARGAI SOKONGAN PENGUNDI BATANG AI KEPADA "PERINTAH"

SEMALAM saya menerima jemputan melalui SMS daripada Datuk Seri Dr James Masing untuk hadir ke majlis kesyukuran pada 29 April ini, bagi meraikan kemenangan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai, awal bulan ini.

Dr James adalah rakan lama saya dan beliau ialah Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) yang mana calon partinya yang bertanding di Batang Ai mencapai kemenangan dengan majoriti besar.

Saya terima jemputan tersebut dan akan hadir pada majlis berkenaan kerana kemenangan itu membawa makna serta pengertian besar bukan saja bagi negeri Sarawak dan penduduk Batang Ai sendiri, tetapi juga kepada BN dan negara keseluruhannya.

Saya katakan demikian berdasarkan pengamatan sepanjang kempen lepas di mana saya turut serta dalam beberapa siri perjumpaan dan ceramah, yang menyaksikan sentimen penduduk Sarawak tetap memilih agenda politik pembangunan dan mengetepikan politik perkauman.

Jelas dalam suasana politik di Semenanjung yang masih hangat hingga kini, keadaan di Sarawak begitu berbeza dan amat stabil sungguhpun pakatan pembangkang berhabis-habisan mahu menjatuhkan kerajaan BN Sarawak.

Dalam pilihan raya kecil lepas, BN mengekalkan kerusi DUN Batang Ai dengan majoriti besar 1,854 undi, sekali gus menggambarkan masyarakat Iban di pedalaman begitu kuat menyokong kerajaan dan menolak pembangkang.

Calon BN, Malcom Mussen Lamoh memperoleh 3,907 undi, mengalahkan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jawah Gerang (2,053 undi).

Ketika pengumuman kemenangan Malcom itu, Dr. James Masing bersama-sama Timbalan Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Abang Johari Tun Openg dan Naib Presiden Kanan PBB, Datuk Seri Awang Tengah Ali Hassan, berada di pusat pengiraan undi bagi meraikan kemenangan cemerlang BN itu.

Kerusi DUN Batang Ai kosong selepas penyandangnya, Datuk Dublin Unting Ingkot (BN) meninggal dunia pada 24 Februari setelah koma sembilan bulan akibat diserang angin ahmar.

Bagi saya, kemenangan BN di Batang Ai membawa beberapa mesej penting.

Pertama, ia memperkukuhkan realiti bahawa Sarawak dan Sabah, dua negeri di seberang Laut China Selatan, tetap menjadi kubu kuat BN sejak dulu hingga kini, sebagaimana dibuktikan ketika pilihan raya umum tahun lepas.

Kedua, kemenangan BN di Batang Ai adalah petanda jelas bahawa politik pembangunan yang menjadi teras perjuangan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Pehin Seri Abdul Taib Mahmud, diterima oleh majoriti rakyat Sarawak.

Dalam siri perjumpaannya, Tan Sri Pehin Seri Abdul Taib sentiasa mengajak rakyat bersatu padu tanpa mengira kaum dan beliau mempamerkan kepimpinan yang jelas matlamatnya.

Saya kenal Tan Sri Pehin Seri Abdul Taib secara peribadi. Semasa saya menjadi Ketua Menteri Sabah dahulu, beliau banyak memberi `tips' politik kepada saya dan ia menjadi ilmu yang amat saya hargai.

Beliau nampak lembut, tapi tegas dan berbudi pekerti. Beliau memberi erti perjuangan kepada orang Sarawak dan menekankan kepentingan negeri dalam konteks negara Malaysia. Sistem residen masih dikekalkan dan amat berkesan sekali dalam usaha melaksanakan pembangunan di Sarawak yang kawasannya amat luas.

Tidak syak lagi, Tan Sri Pehin Seri Abdul Taib telah berjaya membawa transformasi pembangunan untuk negeri Sarawak dengan sumber ekonominya kini telah dipelbagaikan dan tidak lagi bergantung kepada sumber hutan semata-mata.

Secara umum, saya melihat rakyat Sarawak rata-rata menyokong Perintah (istilah yang mereka gunakan) iaitu BN biarpun pelbagai usaha cuba dilakukan oleh pembangkang untuk menidakkan sokongan itu. Dan majlis kesyukuran yang akan diadakan pada 29 April ini adalah sebagai penghargaan ke atas pengundi Batang Ai yang terus memberi sokongan padu kepada "Perintah".

No comments: