Translate

Friday, April 3, 2009

NAJIB SEBAGAI PM: BERKILAU KARISAMA KEPIMPINAN

HARI ini (Jumaat, 3 April) sejarah baru terukir setelah YAB Datuk Seri Najib Tun Razak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-6 dalam satu istiadat di Balairong Seri, Istana Negara.

Beliau mengambil alih teraju kepimpinan negara daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang melepaskan jawatan itu, setelah memegangnya selama kira-kira lima tahun.

Peralihan kuasa penuh tertib itu, menerusi satu pelan yang telah disepakati bersama sebelum ini, memberi keyakinan terhadap masa depan negara kita.

Proses peralihan kuasa kepimpinan negara ini menyusul daripada peralihan dalam kepimpinan Umno, menerusi perhimpunan agung tahunan parti minggu lalu.

Dengan menjadi nahkoda sebuah parti yang menunjangi pemerintahan negara, dan sekali gus sebagai Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Najib memikul tanggungjawab dan amanah besar untuk bangsa, agama dan negara keseluruhannya.

Berdasarkan latarbelakang dan kepimpinan anak sulung kepada Perdana Menteri kedua ini, beliau cukup diyakini mampu membawa Malaysia menuju ke suatu era yang menjadi kebanggaan rakyatnya.

Ini kerana maklum balas rakyat akar-umbi menunjukkan pemilihan YAB Datuk Seri Najib sebagai Presiden Umno dan kemudian pelantikan sebagai Perdana Menteri, disambut gembira dan penuh kesyukuran.

Yang disandarkan adalah harapan tinggi rakyat melihat perubahan dan kemajuan sementara beliau meneruskan segala perancangan pembangunan dan agenda perjuangan yang belum selesai.

Karisma kepimpinan YAB Datuk Seri Najib sudah menyerlah sejak sekian lama, malahan telah membuktikannya menerusi pelbagai jawatan yang disandangnya dalam Kabinet.

Legasi kepimpinan allahyarham bapanya sebagai Bapa Pembangunan, juga menjadi satu lagi faktor keyakinan ramai terhadap kemampuan YAB Datuk Seri Najib membawa perubahan untuk Malaysia.

Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, sebagai Perdana Menteri kedua menggantikan Tunku Abdul Rahman Putra, merupakan seorang negarawan yang begitu disenangi oleh rakyat.

Secara peribadi, sebagai ahli Umno yang telah menyandang pelbagai jawatan kerajaan dan parti di peringkat negeri, saya sememangnya mengenali YAB Datuk Seri Najib – seorang yang tegas dan berprinsip,mudah didekati,pendengar yang baik mesra dan senang dibawa berbincang.

Dan di sebalik wajahnya yang kadangkala kelihatan serius, beliau sebenarnya seorang yang begitu peramah, mempunyai sifat humor dan pandai berjenaka, termasuk apa yang sering diceritakannya sebagai cerita atau jenaka “orang Pahang”.

Lebih penting dari itu, saya melihat YAB Datuk Seri Mohd Najib mempunyai pemikiran tajam dan sering memandang jauh ke hadapan, melangkaui masa dan zaman.

Mengambil kira stail dan gaya kepimpinannya, saya optimis YAB Datuk Seri Najib mampu melaksana tugas serta tanggungjawabnya sebagai pemimpin tertinggi negara tercinta ini.Keyakinan saya ini berdasarkan kepada kewibawaan dimilikinya serta pengalaman yang diwarisinya sepanjang berada dalam kerajaan.

Justeru, saya percaya, YAB Datuk Seri Mohd Najib mempunyai banyak idea dan perancangan untuk rakyat dan negara.

Semua itu mampu dilaksanakannya menerusi gandingan saf kepimpinan yang ampuh, baik di peringkat parti mahupun kerajaan, sebagaimana disuarakannya ketika perhimpunan agung Umno minggu lalu.

Sementara saf kepimpinan dalam Umno sudahpun diketahui, kini tumpuan dan perhatian terarah kepada saf kepimpinan dalam kerajaan pula.

Sebagai Ketua Eksekutif kerajaan, YAB Datuk Seri Mohd Najib harus diberi kebebasan menentukan dan memilih saf kepimpinannya dalam kerajaan. Ini penting kerana hanya menerusi gandingan kepimpinan mantap saja membolehkan beliau mengemudi pentadbiran negara secara berkesan, apatah lagi dengan mengambil kira pelbagai cabaran semasa yang dihadapi dunia ketika ini.

No comments: