Translate

Thursday, April 9, 2009

PASUKAN BARU KABINET AMPUH, MAMPU MEMBAWA PERUBAHAN

SEPERTI orang lain, saya juga menunggu untuk menonton siaran langsung menerusi televisyen pengumuman Kabinet baru oleh Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak petang kelmarin (Khamis).

Pengumuman tepat jam 3 petang itu dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia yang ingin melihat sebuah saf kepimpinan baru yang diharapkani mampu membawa perubahan dan anjakan paradigma.

Ternyata, YAB Datuk Seri Najib menterjemahkan apa yang dibayangkannya dan dihasratkannya ketika dinobatkan sebagai Presiden Umno baru-baru ini, yang kemudian diulangi lagi selepas dilantik secara rasmi sebagai Perdana Menteri keenam pada 3 April lepas.

Beliau membariskan saf kepimpinan yang mengandingkan muka lama dan baru bagi memacu pembangunan negara selaras slogan pentadbirannya iaitu "Satu Malaysia. Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan".

Berdiri di sisinya Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, YAB Datuk Seri Najib mengumumkan pasukan baru dalam barisan Kabinetnya dengan tenang dan penuh keyakinan, sambil sesekali tersenyum.

Secara keseluruhannya, Perdana Menteri yang mengecilkan saiz Kabinetnya kepada 28 menteri dengan 25 kementerian, telah menampilkan tujuh muka baru dan menggugurkan lapan anggota jemaah menteri yang lepas.
YAB Datuk Seri Najib sendiri mengekalkan portfolio Menteri Kewangan yang disandangnya sejak 19 Sept 2008, ekoran pertukaran portfolio pertahanan dengan Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.
"Inilah saf dan inilah pasukan kita yang diharapkan menjadi cerminan kekuatan serta wajah kemajmukan Malaysia melalui Barisan Nasional yang mewakili semua rakyat dari setiap penjuru dan pelusuk Malaysia," demikian antara ungkapan Perdana Menteri ketika mengumumkan barisan Kabinet baru itu di Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya.

Secara umumnya, saya melihat pasukan baru Kabinet ini sebagai memenuhi harapan dan kehendak majoriti rakyat.

Ia bukan sekadar mewakili kepentingan dan keperluan rakyat pelbagai peringkat, tetapi turut mengambil kira perwakilan daripada negeri-negeri yang mempunyai peranan besar serta memberi sumbangan bermakna kepada kekuatan dan kestabillan politik.

Sesuatu yang jelas, dalam konteks negeri Sabah, barisan Kabinet baru ini adalah cermin penghargaan pimpinan Kerajaan Pusat terhadap sumbangan dan peranan negeri Sabah.

Ini terbukti menerusi pelantikan pemimpin-pemimpin dari Sabah ke jawatan penting lagi strategik.

Pelantikan empat pemimpin Sabah sebagai menteri dan tiga sebagai timbalan menteri menunjukkan satu penghargaan untuk rakyat dan negeri Sabah.

Empat pemimpin Sabah yang dilantik sebagai menteri penuh dalam penyusunan semula Kabinet baru Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak ialah Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman sebagai Menteri Luar; Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernad Dompok; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Apdal; dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Maximus Ongkili.

Sementara tiga lagi dilantik sebagai Timbalan Menteri ialah Ahli Parlimen Papar, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin sebagai Timbalan Menteri Kesihatan; Ahli Parlimen Kudat, Datuk Abdul Rahim Bakri (Timbalan Menteri Pengangkutan) dan Presiden LDP, Datuk V K Liew (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri).

Hakikatnya, pelantikan pemimpin Sabah ke jawatan penting sedemikian bukan saja sebagai satu tanggungjawab dan amanah besar, tetapi sebenarnya suatu penghargaan dan penghormatan paling bermakna.

Misalnya, jawatan Menteri Luar yang disandang YB Datuk Anifah, ia merupakan suatu jawatan sangat penting.

Inilah juga kali pertama pemimpin Sabah diberi penghargaan dan penghormatan menjawat jawatan yang terkanan itu. Justeru, menyandang jawatan berkenaan pastinya mengetengahkan peranan serta kewibawaan pemimpin Sabah di peringkat global dan antarabangsa.

Bagi pemimpin dari negeri Sabah, portfolio yang diberikan kepada mereka cukup membawa makna yang signifikan.

Misalnya, Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi merupakan kementerian penting dalam menjana pembangunan ekonomi rakyat.

Sementara Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah pula sangat besar peranannya dalam memacu pembangunan kawasan di luar-luar bandar, termasuk agenda ke arah membasmi kemiskinan tegar.

Demikian juga Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, ia merupakan sebuah kementerian strategik dalam usaha kita membawa kemajuan ICT kepada masyarakat di luar bandar, khususnya di Sabah dan juga Sarawak.

Bagi penyandang jawatan Timbalan-timbalan menteri juga dilihat cukup bersesuaian dan relevan dengan keadaan negeri ini.

Umpamanya, jawatan Timbalan Menteri Kesihatan juga bertepatan memandangkan keadaan serta kemudahan asas kesihatan di negeri Sabah masih memerlukan perhatian, demikian juga Kementerian Pengangkutan di mana banyak perkara perlu dilakukan untuk memajukan sistem pengangkutan di negeri ini.

Sementara jawatan sebagai Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri akan membolehkan pemimpin Sabah menyuarakan pelbagai masalah dan keperluan secara terus kepada pimpinan tertinggi Kerajaan Persekutuan.

Kesimpulannya, pasukan baru dalam barisan Kabinet YAB Datuk Seri Najib ini merupakan gandingan ampuh yang diharap mampu membawa perubahan sebagaimana dijanjikan.

No comments: