Translate

Saturday, April 4, 2009

PENDUDUK BATANG AI MEYAKINI KEMAMPUAN BN MEMBAWA PERUBAHAN

PAGI ini (Sabtu, 4 April) saya telah menyertai rombongan YB Dato Seri Shafie Apdal, Naib Presiden UMNO berkempen di Batang Ai, membantu calon Barisan Nasional (BN), Malcolm Mussen Lamoh.

Turut sama dalam rombongan kami Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Manis, YB Dato Rahim Ismail dan Adun Kudat merangkap Setiausaha Agung Parti Liberal Demokratik (LDP), YB Teo Chee Kang.

Kami berkunjung ke Nanga Jela, sebuah Rumah Panjang yang didiami oleh masyarakat Iban/Dayak.

Kami disambut dengan penuh tradisi dan penduduk tempatan amat mesra sekali.

Berdasarkan reaksi dan sambutan masyarakat tempatan, nyata sokongan mereka kepada Barisan Nasional begitu jelas kerana mereka dapat merasai pembangunan yang telah dilaksanakan oleh Kerajaan.

Calon yang ditampilkan oleh BN juga nyata disenangi oleh masyarakat tempatan.

Apa yang jelas, berdasarkan maklum balas penduduk, pembangkang lebih memberi tumpuan kepada isu tanah dan menonjolkan kepimpinan dan khidmat

Calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jawah Gerang, telah pernah berkhidmat selama lima penggal sebagai Ahli Parlimen Lubok Antu di mana kawsan itu merangkumi DUN Batang Ai.

Menjelang pengundian Selasa ini, BN perlu melipatgandakan usaha mendekati pengundi. Ia bagi memastikan pengundi tidak terkeliru atau dikelirukan oleh pembangkang.

Antara tugas jentera BN yang perlu dilakukan sekarang ialah menjawab isu-isu parti lawan dan menyakinkan pengundi tentang kebaikan BN selama ini dan jangan terpengaruh dengan politik sempit yang diamalkan oleh parti lawan.

Usaha ini mesti dibuat memandangkan pembangkang bukan saja cuba memanipulasi pelbagai isu remeh-temeh, tetapi juga cuba meniupkan sentimen bagi meraih sokongan.Pada sebelah petangnya, kami menghadiri majlis semarak bersama pemimpin Program Segulai Sejalai anjuran Kawasan Rukun Tetangga Pekan Lubok Antu.

YB Dato Seri Shafie diberi penghormatan merasmikan program tersebut dan dalam ucapannya, beliau antara lain minta masyarakat setempat senantiasa bersatu padu dan menyokong kepada kerajaan.

Beliau menegaskan bahawa sokongan terhadap BN penting bagi meneruskan agenda pembangunan yang dirancang kerajaan untuk rakyat.Sehari suntuk berkempen di Batang Ai, menyakinkan saya terhadap peluang BN untuk memperolehi kemenangan berdasar sambutan yang diterima.

Rata-rata rakyat di kawasan itu mengharapkan pembelaan daripada pimpinan kerajaan untuk keluar daripada belenggu kemiskinan.

Rakyat meyakini bahawa hanya kerajaan BN saja berkemampuan membawa perubahan dan kemajuan untuk penduduk, terutama di luar bandar seperti Batang Ai.

Pilihan raya kecil Batang Ai diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Dublin Unting Ingkot, yang juga Menteri Muda Pertanian dan Sukan pada 24 Februari akibat serangan angin ahmar.

Pengundian ditetapkan pada Selasa ini.

No comments: