Translate

Tuesday, April 7, 2009

SABAH, SARAWAK KEKAL KUBU BN
SAYA amat gembira bila pengundi Batang Ai memberikan sokongan mutlak dengan majoriti lebih besar lagi kepada Barisan Nasional (BN).

Sebenarnya saya sudah dapat membaca pendirian orang Batang Ai yang mahukan kesinambungan agenda pembangunan BN serta menolak politik sempit dan sentimen yang dibawakan pembangkang. Saya perhatikan mereka mahu memberi sokongan kepada "Perintah"(istilah yang mereka gunakan)

Malahan sejak hari penamaan calon pun, ketika saya menyertai beberapa pemimpin BN mengarak calon, Malcolm Mussen Lamoh, sudah kelihatan jelas sokongan daripada masyarakat setempat biarpun pada waktu itu dikatakan pihak pembangkang bakal memberikan saingan sengit.

Sepanjang mengikuti siri kempen yang diketuai oleh Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, saya mendapati rata-rata pengundi Batang Ai menyatakan sepenuh keyakinan bahawa hanya BN berkemampuan membawa perubahan, kemajuan dan kemakmuran untuk mereka.

Nyata benar, pengundi Batang Ai menterjemahkan keyakinan itu menerusi sokongan padu kepada calon BN ketika mereka keluar mengundi kelmarin (Selasa) dengan peningkatan majoriti kepada 1,854 undi.

Malcom mendapat 3,907 undi, menewaskan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Jawah Gerang yang memperolehi 2,053 undi. Sebagai rekod, Jawah Gerang pernah berkhidmat selama lima penggal sebagai Ahli Parlimen Lubok Antu di mana kawsan itu merangkumi DUN Batang Ai.

Pilihan raya kecil Batang Ai diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Dublin Unting Ingkot, yang juga Menteri Muda Pertanian dan Sukan pada 24 Februari akibat serangan angin ahmar.

Tahniah dan syabas kepada Ketua Menteri Sarawak, YAB Tan Sri Abdul Taib Mahmud serta pemimpin BN negeri yang "turun padang" untuk memastikan BN mengekalkan kerusi berkenaan dengan mengetengahkan apa yang disebut sebagai politik pembangunan.

Ucapan sama juga ditujukan khas buat YB Datuk Shafie yang mengetuai jentera kempen, terbang bersama beberapa pemimpin Umno dan BN, dari Kuala Lumpur,sehari selepas berakhirnya perhimpunan agung Umno.

Kerja keras YB Datuk Shafie bersama pemimpin lain berkempen, dengan menaiki bot dan menggunakan pacuan empat roda, keluar masuk kampung serta turun naik Rumah Panjang, nampaknya membawa hasil yang pastinya mengembirakan.

Sebagai seorang daripada pemimpin kanan Umno yang baru dipilih perwakilan dan seorang menteri Pusat yang berpengalaman, beliau telah berjaya membuktikan keupayaan dan kemampuannya mengetuai jentera kempen pilihan raya.

Kejayaan itu antara lain pastinya disebabkan sikap dan personalitinya yang berjiwa rakyat selain memahami keadaan geografi serta citarasa masyarakat Bumiputera di Sarawak yang berjiran dengan negeri asalnya, Sabah.

Lebih penting, di sebalik kemenangan bergaya BN di Batang Ai ini, ia sebenarnya gambaran jelas, realiti dan manifestasi bahawa kedua-dua negeri Sabah dan Sarawak ini adalah kubu kuat BN sejak dulu hingga kini.

Ketika negeri-negeri lain di Semenanjung berdepan cabaran getir ketika pilihan raya umum tahun lepas, Sabah dan Sarawak menjadi pelengkap kemenangan mudah bagi membolehkan BN membentuk kerajaan.

Biarpun tidak mencukupi majoriti dua pertiga, namun kemenangan mutlak BN di kedua-dua negeri ini telah menjadi "penyelamat" yang cukup bermakna.

Dalam pilihan raya serentak di tiga kawasan -- dua di Semenanjung iaitu Bukit Selambau dan Bukit Gantang dan satu di Sarawak, iaitu Batang Ai -- ternyata negeri di seberang Laut China Selatan ini sekali lagi menjadi "penyelamat" maruah BN daripada kecundang di kesemua kawasan.

Mengambil kira realiti ini, rakyat di Sabah dan Sarawak pastinya mengharapkan "reward" daripada pimpinan baru Kerajaan Pusat yang diterajui Perdana Menteri, YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak. Bagi mereka, inilah masa terbaik bagi Kuala Lumpur membuktikan keikhlasan memberi penghargaan kepada Sabah dan Sarawak menerusi memberi perhatian yang lebih dari dahulu.

No comments: