Translate

Saturday, August 29, 2009

SYARULNIZAM SALLEH PRESIDEN MAJLIS PELAJAR DI AUSTRALIA

KOTA KINABALU: Syarulnizam Salleh, anak sulung bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak, telah dipilih sebagai Presiden Majlis Pelajar Malaysia di Australia, Bahagian Queensland (MASCA Queensland 08/09) pada mesyuarat tahunan yang diadakan di Brisbane kelmarin (28 Ogos).

Syarulnizam yang berumur 22 tahun mendapat Ijazah Undang-Undang (LLB) dari University of Western Australia, Nizam ketika ini melanjutkan pengajian Master of Law (LLM) di Queensland.

Beliau merupakan seorang peguam muda yang akan diterima sebagai pengamal di Mahkamah Supreme Brisbane pada awal bulan Sept ini.

MASCA ialah sebuah organisasi pelajar Malaysia di Australia. Ia dipayungi organisasi induk, dikenali MASCA Kebangsaan, dan mempunyai cawangan di peringkat negeri dan satu daripadanya ialah MASCA Queensland.

MASCA mendapat sokongan daripada Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) dalam menganjurkan pelbagai acara untuk pelajar Malaysia yang menuntut di Australia.

Objektif utama MASCA Queensland ialah membantu menyelaras dan menyatupadukan semua persatuan pelajar di sekitar Queensland. Ia dilakukan dengan membantu persatuan utama pelajar Malaysia di Queensland seperti University of Queensland (UQ), Queensland University of Technology (QUT), Bond University (BU) dan Griffith University (GU).

MASCA Queensland turut terbabit dalam pelbagai persidangan dan kejohanan sukan di peringkat kebangsaan, Sukan Merdeka, sambutan Deeparaya dan lawatan Suruhanjaya Tinggi Malaysia ke Brisbane.

No comments: