Translate

Monday, October 12, 2009

IKTIBAR DARI KEMENANGAN MANIS DI BAGAN PINANG


KETIKA berkempen di Bagan Pinang, saya dapat mengagak bahawa Barisan Nasional (BN) bakal menempah kejayaan mudah dalam pilihan raya kecil di kawasan tersebut.

Rata-rata pengundi yang saya temui menyatakan bahawa mereka komited bersama BN, mahukan kesinambungan agenda pembangunan dan menolak politik pembangkang.

Begitupun pada ketika itu, saya tidak mahu membayangkan bahawa BN akan mencapai kemenangan lebih besar daripada pilihan raya sebelum ini. Saya tidak mahu jentera parti "over confident" lalu bekerja sambil lewa. Saya memberikan mereka kata-kata semangat. Saya tegaskan, yang penting adalah kemenangan. BN mesti menang kerana ia adalah kawasan tradisi BN. Soal majoriti jangan fikirkan sangat. Kerana ia akan datang dengan sendirinya kemudian.

Ternyata apa yang disuarakan oleh pengundi Bagan Pinang kepada saya itu suatu realiti. Tentunya, ia hasil daripada kerja keras semua petugas dan jentera BN yang berkampung di situ, yang diketuai sendiri oleh Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Pengundi Bagan Pinang bersatu hati dan memberikan kemenangan mutlak kepada Tan Sri Mohd Isa Samad yang mewakili BN.

Analisa menunjukkan BN mencatat kemenangan di semua peti undi. Mohd Isa menewaskan calon Pas, Zulkefly Mohd Omar, dengan majoriti lebih besar, iaitu 5,435 undi, berbanding majoriti 2,333 undi dalam pilihan raya umum tahun lepas.

Mohd Isa memperolehi 8,013 undi, manakala Zulkefly mendapat 2,578 undi. Undi yang ditolak pula 223.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, calon BN ketika itu, allahyarham Azman Mohd Nor memperolehi 6,430 undi, manakala calon Pas, Ramli Ismail mendapat 4,097 undi.

Secara perbandingan, berdasarkan keputusan tersebut, undi diperolehi Pas kali ini berkurangan hampir separuh berbanding pilihan raya umum 2008.

Kemenangan BN dengan majoriti yang amat besar kali ini membawa mesej penting yang pastinya boleh dijadikan iktibar dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

Kunci kejayaan BN di Bagan Pinang ialah kesatuan pemimpin-pemimpin Umno di Negeri Sembilan dan Bahagian. Ia juga bukti betapa pakatan pembangkang begitu kucar-kacir dan tidak berkesan, juga realiti bahawa ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak diterima oleh pengundi Bagan Pinang.

Satu hakikat jelas di Bagan Pinang ialah pemilihan calon. Perdana Menteri selaku Pengerusi BN, Datuk Seri Najib Tun Razak, membuat keputusan tepat memilih Mohd Isa sebagai calon BN walaupun ada bantahan daripada beberapa pihak, sekali gus membuktikan parti bersatu dan konsep 1Malaysia diterima rakyat.

Prinsip kepemimpinan parti yang sentiasa mendengar dan mendahulukan rakyat, lalu memilih Mohd Isa, telah membuahkan hasil.Mohd Isa sememangnya calon yang dikehendaki rakyat di situ dan Umno mempersetujuinya, maka itu BN mudah menang. Faktor calon tidak lagi berbangkit kerana beliau (Mohd Isa) merupakan seorang yang popular, berjasa dan mesra dengan semua lapisan masyarakat.

Natijahnya, calon kena popular di kalangan pengundi supaya mudah bagi parti untuk bekerja. Apabila ini dituruti, maka tidak ada masalah untuk mencapai kemenangan. Rakyat tahu dan bijak menilai mana pemimpin yang popular.

Pengundi sekarang sudah berbeza berbanding dahulu. Mereka melihat suasana dari kacamata sendiri. Dalam konteks Bagan Pinang sendiri, Mohd Isa memang diketahui umum sebagai seorang pemimpin yang senang bergaul dan mengetahui kehendak semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum atau agama.

Apapun, kemenangan BN di Bagan Pinang pastinya sesuatu yang mengembirakan bagi BN setelah menghadapi kekalahan di semua pilihan raya kecil sebelum ini, kecuali di Batang Ai, Sarawak.

Seperti reaksi awal Tan Sri Muhyiddin, kejayaan BN di Bagan Pinang sangat manis, lebih-lebih lagi apabila merekodkan kemenangan di semua peti undi.

Menurutnya, kemenangan itu adalah bukti kebangkitan BN serta manifestasi penerimaan semula semua kaum terhadap BN selain menang di semua lapan peti undi.

"Kemenangan ini menunjukkan titik perubahan rakyat yang yakin dan percaya terhadap dasar-dasar yang dibawa oleh BN," demikian reaksi spontan Timbalan Perdana Menteri, sejurus pengumuman mengenai kemenangan Mohd Isa malam tadi.

Kemenangan besar Mohd Isa ini juga tentunya terhasil daripada sokongan pengundi muda yang sebelum ini sering dianggap sebagai berfikiran agak radikal. Naib Ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim, juga nyata gembira dan turut menyifatkannya sebagai "kemenangan manis" apatah lagi semua saluran pengundi muda menunjukkan sokong padu kepada BN.

Dengan mengambil kira senario politik mutakhir ini, maka kemenangan BN di Bagan Pinang tidak harus menjadi kebanggan semata-mata. Banyak pengajaran, teladan dan contoh boleh diambil dalam rangka menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Dari apa yang dapat dilihat di Bagan Pinang, pucuk pimpinan mendengar suara ahli di peringkat akar-umbi dan mengambil kira populariti calon, ternyata membuahkan hasil yang manis. Inilah antara iktibar yang boleh dipelajari, selain banyak lagi pengalaman dan pengajaran yang boleh menginsafkan.

Yang jelas, angin perubahan sudah mulai bertiup di Bagan Pinang.

No comments: