Translate

Thursday, October 15, 2009

"MENGGALAS TUNTUTAN PERUBAHAN" DAN "MENERAJU PERUBAHAN"

"MENGGALAS TUNTUTAN PERUBAHAN" menjadi tema ucapan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika merasmikan serentak Persidangan Perwakilan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di PWTC, dua hari lalu (13 Oktober).

Saya mendengar, menghayati dan menyelami intipati ucapannya itu. Ia dimulakan dengan huraian mengenai jiwa baru Umno, mendepani cabaran, haluan perubahan dan memacu perubahan, selain penekanan mengenai kesatuan hati, minda, amal dan matlamat.


Lebih penting ditegaskan tentang peranan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno dalam memperkasakan Umno menahkoda zaman di bawah teraju Presiden, Datuk Seri Najib Tun Razak.


Mesej utama ucapan Tan Sri Muhyiddin itu mengajak seluruh ahli parti bersatu usaha, tenaga dan perjuangan bagi menjadikan Umno terus utuh dan relevan sepanjang zaman. Itulah yang dimaksudkannya sebagai cabaran bersama dalam mangalas tuntutan perubahan.


Seperti yang diungkapkannya dalam ucapannya itu, Tan Sri Muhyiddin menyatakan: "UMNO di bawah teraju YAB Presiden sudah memulakan langkah tegas untuk memacu perubahan, sekaligus memenangi semula hati dan jiwa rakyat. Kita sudah mengambil langkah untuk melakukan proses penilaian semula secara serius tentang cara dan kaedah mendepani rakyat. Kita juga sudah menjadikan kehendak, aspirasi dan keperluan rakyat sebagai teras komitmen kita. Kita mengutamakan rakyat. Rakyat kita dahulukan."


Justeru, kata beliau, semangat dan hala tuju baru ini mesti segera digarap dan digembeleng agar menjadi arus dan gelombang yang lebih besar, yang nantinya akan melonjakkan perjuangan parti kita ke mercu kejayaan dan kegemilangan.


"Namun begitu, saya ingin tegaskan bukan UMNO sahaja yang perlu berubah. Parti-parti komponen Barisan Nasional juga perlu berubah. Kita perlu bersedia untuk melakukan transformasi yang lebih mendalam termasuk mencapai muafakat baru dalam hubungan antara parti-parti Barisan Nasional. Muafakat baru ini mestilah berlandaskan kepada semangat penerimaan antara kaum dan penyanjungan terhadap kepelbagaian sebagai sumber kekuatan kita sebagaimana yang telah digariskan oleh YAB Presiden dalam gagasan 1Malaysia," demikian harapan beliau.


Sehubungan dengan itu, beliau melontarkan harapan agar gema seruan perubahan dan pembaharuan ini mesti segera disahut dengan hati yang cekal dan dada yang terisi dengan obor perjuangan. Jadilah pendokong parti yang bersatu, bersetia dan berkhidmat.


Setiap ahli Umno perlu menjadi pemimpin sejati yang tinggi akal budi, suci jiwa rohani, berani menghadapi cabaran dan cekal memacu perubahan.


Selesai ucapan Timbalan Presiden itu, ada kawan-kawan mengusik saya tentang persamaan tema ucapan tersebut dengan buku terbaru saya berjudul "MENERAJU PERUBAHAN" iaitu kompilasi tulisan-tulisan sepanjang kira-kira dua tahun lalu.


Saya cuma katakan kepada mereka bahawa ia hanyalah satu kebetulan persamaan tema, yang mungkin satu kebetulan yang ada signifikannya dalam mengharungi pelbagai cabaran Umno di arena politik.


Saya memilih "MENERAJU PERUBAHAN" sebagai judul buku ini bertujuan mengajak pembaca supaya sentiasa bersikap terbuka, berpandangan global dan berfikir `di luar kotak' dalam apapun isu yang dihadapi.


Bagi saya, kita tidak lagi boleh menyempitkan pemikiran kerana ia boleh menghalang ke arah kemajuan, terutama dalam konteks dunia yang penuh persaingan ini.


Itulah sebenarnya mesej MENGGALAS TUNTUTAN PERUBAHAN dan MENERAJU PERUBAHAN.

No comments: