Translate

Monday, November 9, 2009

NEGERI SABAH DEKAT DI HATI PERDANA MENTERIRakaman gambar-gambar peristiwa sepanjang lawatan Perdana Menteri ke Sabah

PETANG Sabtu saya bersama-sama pemimpin Umno lain dan parti komponen BN berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu menyambut ketibaan Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Jadual sungguh padat menanti Perdana Menteri. Tiga parti komponen mengadakan acara penting masing-masing. Perasmian kongres Parti Bersatu Sabah (PBS) pada malam ketibaannya, diikuti kongres Parti Liberal Demokratik (LDP) keesokan paginya. Dan kemudian konvensyen nasional Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) pada sebelah petang.

Tengah hari Ahad diisi dengan pertemuan Perdana Menteri bersama Umno, termasuk pemimpin akar-umbi merangkumi wakil rakyat dan kepimpinan tertinggi bahagian. Saya hadir pada pertemuan tersebut.

Daripada siri acara dan pertemuan yang dihadirinya sepanjang dua hari di Sabah, amat jelas Datuk Najib sememangnya begitu dekat dengan Sabah. Beliau bukan saja mengerti dan memahami masalah serta isu dihadapi, tetapi juga menyelami denyutan nadi dan keperluan rakyat negeri ini. Kerana kefahaman itulah, maka Perdana Menteri mudah mencari jalan dan langkah penyelesaian terbaik terhadap masalah dan isu berbangkit.

Disedari atau tidak, lawatan Perdana Menteri ke Sabah kali ini sebenarnya membawa banyak khabar gembira buat rakyat, sama ada secara langsung atau sebaliknya.

Misalnya dalam isu berkaitan Pendatang Tanpa Izin (PTI), kenyataan Datuk Najib bahawa kerajaan komited untuk menyelesaikannya merupakan suatu jaminan mutlak kesungguhan Kuala Lumpur untuk mencari noktah terhadap masalah ini yang sudah berlarutan sejak sekian lama. Pada masa sama, Perdana Menteri mahukan sokongan dan kerjasama semua pihak, termasuk majikan bagi menentukan masalah tersebut dapat diselesai secara berkesan.

Demikian juga masalah bekalan elektrik dan air bagi penduduk di kawasan luar bandar. Ia akan ditangani secara bersepadu menerusi peruntukan besar yang disediakan untuk Sabah, dan juga Sarawak, menerusi Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10). Seperti dijelaskannya bahawa makmal Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang berkaitan dengan pembangunan luar bandar sedang gigih mengenal pasti keperluan rakyat, terutama di Sabah dan Sarawak, bagi program transformasi kerajaan.

Lebih mengembirakan apabila disebut bahawa sebahagian besar daripada peruntukan NKRA untuk masyarakat luar bandar akan diberikan kepada Sabah dan Sarawak. Itulah juga rasionalnya beliau memilih menteri dari Sabah memandangkan pembangunan luar bandar adalah agenda untuk Sabah dan Sarawak.

Hakikat bahawa Datuk Najib dekat dan memahami keadaan di Sabah jelas terpancar dengan penubuhan Jawatankuasa Khas Kabinet Tangani Masalah Pribumi Sabah dan Sarawak, isu yang sering menjadi perdebatan dan malah hangat dibahas di Parlimen. Dengan penubuhan jawatankuasa tersebut, sebagaimana diumumkan oleh Perdana Menteri, bermakna perkara yang dibangkitkan selama ini akan menemui jalan penyelesaian. Apatah lagi, beliau menyatakan bahawa jawatankuasa itu akan dianggotai oleh menteri dari Sabah dan Sarawak, bagi membincangkan cabaran yang dihadapi oleh penduduk Bumiputera di kedua-dua negeri ini yang dipisahkan oleh Laut China Selatan dari tanah Semenanjung.

Perdana Menteri turut menggunakan pentas yang tepat mengumumkan perkara itu. Misalnya, isu PTI disuarakannya ketika kongres PBS di mana parti tersebut sering bersuara lantang terhadap permasalahan berkenaan. Manakala soal pribumi dinyatakan pada konvensyen Upko di mana parti tersebut sering bersikap kritikal mengenainya sejak sekian lama selain daripada isu-isu sejagat.

Sementara dalam kongres LDP pula, Datuk Najib menumpukan amanatnya mengenai amat pentingnya kekuatan BN menghadapi cabaran mendatang, demi survival dan untuk menghadapi pilihan raya akan datang, selain mengulangi ketegasan komitmen BN memperjuangkan nasib sdemua rakyat

Perdana Menteri mengajak semua kerabat BN berpegang kepada slogan untuk berkhidmat kepada rakyat dan bukan sebaliknya. Kerana yang penting, BN mesti sentiasa relevan dengan berpaksikan kepada realiti hari ini dan bukan kejayaan masa lampau.

Untuk menentukan perancangan dan agenda kerajaan terlaksana, Perdana Menteri turut menghuraikan kesungguhan melaksanakannya menerusi Indeks Kemajuan Prestasi (KPI) dengan prinsip mendahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian, seiring slogan 1Malaysia.

Satu lagi bukti bahawa Datuk Najib begitu dekat dengan Sabah dan Sarawak ialah keputusannya baru-baru ini mengisytiharkan 16 September, tarikh yang dianggap sebagai cukup keramat, sebagai cuti umum seluruh negara mulai tahun depan.

Pengumuman tersebut adalah manifestasi keikhlasan Kerajaan Persekutuan melayani Sabah dan Sarawak serta mengiktiraf peranan kedua-duanya dalam penubuhan Malaysia.

Seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri: "Kami menyedari bahawa penubuhan Malaysia sebagai sebuah negara merdeka dan berdaulat adalah satu peristiwa penting dalam sejarah negara."

Semuanya ini adalah bukti betapa dekat dan memahami Perdana Menteri terhadap negeri Sabah.

No comments: