Translate

Saturday, November 14, 2009

SALLEH HADIR MESYUARAT USIA DAN PROGRAM WACANA ILMU BERSAMA TUN DR MAHATHIR MOHAMADKOTA KINABALU: Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak, menghadiri majlis perasmian perhimpunan agung Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (Usia) di sini.

Majlis perasmian itu disempurnakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam perkembangan lain, Salleh yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Belud turut menghadiri Program Wacana Ilmu Bersama Tun Dr Mahathir di Pacific Sutera, Kota Kinabalu.

Program tersebut merupakan anjuran bersama Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Sabah.

Objektifnya antara lain menyuntik semangat nasionalisme di kalangan generasi muda selain meningkatkan kesedaran pentingnya perpaduan di kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Sementara itu, Dr Mahathir ketika ditemui pemberita selepas perasmian mesyuarat Usia berkata ahli politik yang ingin memberikan ceramah agama perlu mendapatkan pentauliahan sebagai pendakwah daripada Jabatan Agama Islam Negeri bagi mengelak perpecahan dan kekeliruan di kalangan umat Islam di negara ini.

Beliau berkata pentauliahan ini bagi menjamin syarahan yang diberikan adalah mengikut ajaran Islam yang betul yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W.

"Saya lihat ramai orang politik membuat syarahan agama tanpa tauliah. Syarahan agama yang mempunyai kepentingan politik sepatutnya tidak boleh dipercayai.

"Kita khuatiri perbezaan pendapat orang-orang Islam tertentu akan disalah tafsir oleh umat dan menyebabkan umat Islam berpecah dan berpuak-puak," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perhimpunan Agung Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) Ke-23 di sini pada Sabtu.

Dr Mahathir, yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim), berkata pentauliahan kepada penceramah Islam juga supaya ajaran Islam yang betul dapat diterima di semua negeri.

"Kita lihat ada setengah orang boleh (mendakwah), setengah orang pula tak boleh. Ada negeri lain boleh (terima seseorang pendakwah), negeri lain tak boleh," katanya.

Menurutnya, perbezaan pendapat di kalangan umat Islam boleh berlaku, tetapi tidak seharusnya menyebabkan permusuhan.

Oleh itu, beliau menasihatkan umat Islam supaya kembali kepada al-Qur'an dan hadis-hadis yang sahih untuk mempelajari ajaran asal agama Islam.

Sementara itu, Dr Mahathir menyeru umat Islam supaya tidak mengenepikan ilmu dunia dalam usaha mendalami pengetahuan agama.

"Kita jangan berdakwah sahaja. Kalau kita nak bagi tahu orang pasal keagungan agama kita tetapi orang tengok kita miskin, lemah dan mengharapkan belas kasihan orang lain, bagaimana kita nak meyakinkan orang lain tentang Islam?

"Islam adalah agama baik, membentuk keperibadian umatnya yang baik, menuntut umatnya supaya berilmu dan memajukan umatnya," katanya.

No comments: