Translate

Monday, July 12, 2010

BINA PASUKAN, BUKAN KUMPULAN: SALLEH

KOTA BELUD: Pemimpin dan ahli Umno perlu membina sebuah pasukan dan bukannya membentuk kumpulan demi menjamin kekuatan parti, kata Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Pada masa sama, katanya, pemimpin dan ahli parti perlu mempopularkan pasukan itu supaya ia terus kuat dan mempunyai ramai penyokong.

"Dalam rangka menguatkan parti, kita harus membina sebuah pasukan, bukannya membentuk sebuah kumpulan. Sebuah pasukan yang popular dikuatkan oleh para pemainnya, justeru pemimpin bukan sekadar perlu mempopularkan diri, tetapi juga mempopularkan parti.

"Ini kerana seseorang individu tidak boleh membentuk kerajaan tanpa parti. Hanya parti yang kuat dan popular dapat membentuk kerajaan," katanya berucap merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Bahagian Kota Belud di sini hari ini.

Dalam ucapannya yang bertemakan `Umno tunjang BN: Populariti parti keutamaan bersama', Salleh yang juga bekas Ketua Menteri berkata populariti seseorang pemimpin dan sesebuah parti banyak mempengaruhi sokongan rakyat.

"Sementara kita mempopularkan diri menerusi perjuangan di atas landasan parti, kita hendaklah menentukan populariti parti mengatasi populariti diri kerana yang membentuk kerajaan bukannya individu, tetapi yang membentuk kerajaan adalah parti," katanya.

Salleh yang juga Ketua Umno Bahagian Kota Belud berkata kekuatan Umno Sabah sekarang terhasil daripada dua kunci utama, iaitu kesetiaan ahli kepada parti dan pembangunan berterusan yang memenuhi aspirasi rakyat.

Sehubungan itu, beliau mengajak seluruh ahli parti memberi sokong padu kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Musa Hj Aman, supaya dapat meneruskan agenda pembangunan yang dilaksanakan kerajaan.

"Sebagai Nombor Dua dalam kepimpinan Umno negeri, tugas dan tanggungjawab saya adalah untuk menyokong `Our boss' selaku pemimpin Nombor Satu demi kelangsungan kekuatan parti dalam jangka panjang," katanya.

Dalam hal ini, katanya, Umno Bahagian Kota Belud menyatakan pendirian terbuka menyokong penuh dan tidak berbelah-bahagi kepemimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak di peringkat Pusat dan Datuk Seri Panglima Musa Hj Aman di peringkat negeri.

Salleh juga menegaskan pentingnya Umno tampil sebagai ejen perubahan sikap, budaya dan sosial demi kelangsungan perjuangan parti.

Katanya, pengurusan dan pentadbiran yang cekap, cepat dan tepat hendaklah menjadi amalan, baik dalam pentadbiran kerajaan mahupun pengurusan politik.

"Justeru, barangkali wajar diambilkira konsep `decentralisation' dan `delegation' dalam hal-hal tertentu supaya sesuatu keputusan boleh dibuat cepat tanpa menunggu rujukan ke Kuala Lumpur," katanya.

Menurutnya, ini penting memandangkan Sabah cukup unik dan istimewa keadaannya berbanding Umno di negeri-negeri lain.

No comments: