Translate

Monday, April 18, 2011

KEMENANGAN BN DI SARAWAK AMAT BERMAKNA: SALLEH

KOTA KINABALU: Persatuan Bajau Sabah Bersatu (USBO), yang muncul sebagai badan bukan kerajaan (NGO) pertama di negara ini yang mengumumkan hasrat menyertai BN sebagai anggota gabungan baru-baru ini, menyifatkan kemenangan BN di Sarawak sebagai kemenangan amat bermakna.
Presidennya Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata kemenangan mutlak itu jelas menunjukkan penerimaan majoriti rakyat ke atas kepimpinan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan menyokong dasar BN yang mengutamakan kepentingan rakyat Sarawak.
Beliau yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Negeri dan Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah berkata kemenganan DAP di kawasan-kawasan bandar adalah disebabkan propaganda DAP yang berkesan untuk mempengaruhi pengundi Tionghua dengan slogan "Ubah" dan isu-isu nasional
"Apa yang jelas ialah keputusan pilihan raya itu membuktikan BN adalah "winnable party" di Sarawak dengan mengetengahkan calon-calon yang baik," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Salleh berkata pilihan raya negeri itu juga menolak politik agresif, emosi dan kotor.
Penasihat Persatuan Kebajikan dan Pendidikan Kadazandusun Murut Sabah (PEKADIN) Latif Kandok berkata kemenangan itu menunjukkan BN masih menjadi pilihan majoriti rakyat, sekaligus memudahkan parti gabungan meneruskan pelaksanaan pelbagai program pembangunan termasuk dalam aspek kebajikan dan pendidikan.
Beliau berkata ia akan menjadi pemangkin kepada usaha kerajaan pusat untuk meningkatkan taraf pendidikan bukan sahaja di Sarawak tetapi juga di Sabah.

No comments: