Translate

Tuesday, April 19, 2011

KEMENANGAN BN DI SARAWAK: BUKTI BN SEBAGAI `WINNABLE PARTY' DAN PENOLAKAN TERHADAP POLITIK SEMPIT.

KEMENANGAN dengan majoriti melebihi dua pertiga yang dicapai Barisan Nasional (BN) Sarawak dalam pilihan raya negeri ke-10 minggu lalu sememangnya sesuatu yang dijangkakan.

Seawal jam 7 malam itu, saya sudah mulai menerima Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) daripada beberapa rakan dari Sarawak yang memaklumkan BN mendahului parti pembangkang.

Saya sendiri secara peribadi sudah meramalkan bahawa BN bakal berkuasa semula dengan mudah dengan mendapat majoriti dua pertiga.

Ini kerana saya bukan saja berada di Sarawak pada hari penamaan calon dan kembali semula untuk berkempen di sana menyertai rombongan YAB Ketua Menteri Sabah beberapa hari kemudian, tetapi juga saya memahami sentimen politik orang Sarawak sendiri yang ada persamaannya dengan sentimen politik orang Sabah.

Persamaan sentimen yang saya maksudkan ialah rakyat di kedua-dua negeri ini memahami sungguh bahawa hanya BN mampu membawa kemajuan, dan hanya kerajaan negeri yang mempunyai hubungan baik dengan Kerajaan Persekutuan saja berupaya membawa kestabilan yang berkekalan.

Seperti di Sabah, rakyat di Sarawak juga mengutamakan politik pembangunan. Mereka menolak politik sempit, kotor dan konfrantasi, menolak politik perkauman dan emosi.

Bagi saya, kemenangan mutlak BN di Sarawak adalah sesuatu yang amat bermakna. Ia jelas menunjukkan penerimaan majoriti rakyat ke atas kepimpinan YAB Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Pehin Seri Abdul Taib Mahmud dan menyokong dasar BN yang mengutamakan kepentingan rakyat Sarawak.

Secara umum, rakyat Sarawak mahukan kesinambungan agenda pembangunan untuk generasi akan datang.

Apa yang jelas ialah keputusan pilihan raya itu membuktikan BN adalah `winnable party' di Sarawak dengan mengetengahkan calon-calon terbaik, yang mampu `deliver' untuk rakyat.

Sementara kemenangan DAP di kawasan-kawasan bandar pula adalah disebabkan propaganda parti tersebut yang berkesan untuk mempengaruhi pengundi Tionghua dengan slogan `Ubah' dan isu-isu nasional yang dijaja oleh pemimpin mereka.

Pada pilihan raya itu Sabtu lepas, BN memenangi 55 daripada 71 kerusi Dewan Undangan Negeri Sarawak. DAP memenangi 12 kerusi, Parti Keadilan Rakyat menguasai tiga kawasan dan Bebas memenangi satu kerusi.

Daripada keseluruhan 55 kerusi yang dimenangi BN, sebanyak 35 kerusi dimenangi oleh Parti Pesaka Bumiputera (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS) menang lapan kerusi, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) masing-masing enam kerusi.

Dalam pertimbangan politik, kemenangan ini adalah sesuatu yang manis kerana majoriti melebihi dua pertiga.

Tidak dinafikan sebelum ini ada kebimbangan tentang alunan tsunami politik dari Semenanjung berkemungkinan melanda Sarawak. Tapi nyata ia jauh meleset.

Tentunya dengan kemenangan itu, ia akan menguatkan lagi semangat perjuangan untuk mengekalkan Sabah dan Sarawak sebagai `fixed deposit' bagi BN dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Lebih penting, faktor yang turut menyumbang dan membawa kepada kemenangan besar BN di Sarawak ialah kepercayaan mutlak rakyat Bumi Kenyalang terhadap kepimpinan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta keyakinan terhadap kemampuan Parti Pemerintah di Sarawak memajukan rakyat dan negeri itu.

No comments: