Translate

Wednesday, April 27, 2011

SALLEH TEGAS DENGAN PENDIRIAN

Speaker DUN Sabah, Datuk Salleh Tun Said Keruak bersama Timbalan Speaker, Datuk Frankie Chong di persidangan DUN Sabah

KOTA KINABALU: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Datuk Seri Salleh Tun Said menegaskan apa yang dilaporkan oleh media baru-baru ini merupakan sebahagian daripada petikan ucapannya sebagai Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri pada majlis kesyukuran sempena sambutan ulang tahun ke-60 Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

"Saya hanya melahirkan pendirian saya bagi mempertahankan pengerusi kami (Musa) yang cuba dijatuhkan.

"Itulah pendirian saya atas kapasiti sebagai timbalan pengerusi dan saya tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak...tidak ada kesalahan dengan hal itu," katanya ketika ditemui di foyer bangunan DUN di sini Selasa.

Salleh berkata demikian ketika mengulas kenyataan Timbalan Presiden Parti Liberal Demokratik (LDP) Datuk Chin Su Phin semalam yang menyatakan adalah tidak sesuai untuk Speaker membuat kenyataan politik dalam media.

Chin juga berpendapat Salleh harus belajar dari Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pendikar Amin Mulia dengan mengekalkan watak sebagai neutral.

Khamis lepas, Salleh dipetik sebagai berkata UMNO Sabah mahu Musa terus memimpin Barisan Nasional (BN) Sabah selepas pilihan raya umum akan datang.

Salleh berkata beliau mewakili UMNO Sabah dalam memberi sokongan kepada Musa yang akan menerajui BN Negeri dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

No comments: