Translate

Saturday, July 23, 2011

MASYARAKAT PELADANG DIMINTA BANTU KEMBALIKAN ERA KEGEMILANGAN LIMAU BEAUFORT

BEAUFORT, 23 Julai (Bernama) -- Masyarakat peladang perlu mengambil inisiatif mengembalikan era kegemilangan produk limau manis Beaufort yang amat popular di negeri ini suatu ketika dahulu, kata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah Datuk Seri Salleh Tun Said
Katanya Beaufort amat sinonim dengan produk limau manis, namun, sejak akhir-akhir ini kepopularannya seakan-akan tenggelam ditelan zaman.
"Oleh itu, saya berharap masyarakat peladang, khususnya anggota Pertubuhan Peladang Kawasan Beaufort dapat mencari jalan agar penanaman limau Beaufort dapat dilaksanakan secara komersil."
"Beaufort amat terkenal dengan limau Beaufort dan ini adalah satu kebanggaan kita. Kita berharap suatu hari nanti, akan ada jus limau Beaufort di pasaran...saya yakin ia dapat dicapai," katanya ketika berucap pada majlis perasmian mesyuarat agong ke-33 Pertubuhan Peladang Kawasan Beaufort di Bangunan Perpustakaan Beaufort di sini hari ini.
Yang turut hadir Pengerusi Pertubuhan Peladang Sabah Datuk Mohd Nazri Abdullah.
Beliau turut meminta pengurusan pertubuhan peladang di negeri ini supaya berusaha untuk meningkatkan ekonomi mereka, sekaligus membantu memacu sektor pertanian Sabah ke tahap yang lebih tinggi.
"Kita kena berfikiran terbuka kerana kita harus menerokai teknologi baru. Tahan-tanah di negeri Sabah amat subur yang sesuai diusahakan untuk aktiviti pertanian secara agresif," katanya.
Salleh juga mahu masyarakat peladang supaya mengusahakan tanah mereka secara komersil yang ternyata memberi pulangan yang lebih baik berbanding amalan pertanian sara diri.

No comments: