Translate

Saturday, August 27, 2011

BERSAMA MEMBUKA LUAS PINTU HATI SEMPENA SYAWAL

RAMADAN sudah di penghujung, Syawal kini datang berkunjung. Setelah mengharungi berbagai dugaan sepanjang berpuasa, maka Aidilfitri disambut meriah dan penuh kesyukuran. Itulah tradisi bagi umat Islam seluruh dunia, meraikan kedatangan Syawal.

Seperti lazimnya, tradisi rumah terbuka dan kunjung-mengunjungi diadakan bagi mengeratkan jalinan silaturahim, bukan saja sesama muslim tapi juga dengan bangsa lain. Tangan dihulur sebagai tanda syukur, diiringi ucapan salam, memohon ampun dan maaf.

Sesuatu yang menarik pada era mutakhir ini, ucapan salam tidak semestinya lagi dihantar menggunakan kad raya. Kecanggihan teknologi membolehkan perutusan khabar lebaran dihantar melalui khidmat pesanan ringkas (SMS) mahupun khidmat pesanan multimedia (MMS). Kini juga semakin banyak saluran teknologi disediakan untuk tujuan menghantar ucapan raya menerusi capaian Internet, seperti menggunakan laman web rangkaian sosial dan juga laman blog. Antara yang semakin popular kini adalah laman web rangkaian sosial seperti Myspace, Facebook dan Tweeter.

Saya sendiri menerima banyak ucapan salam Aidilfitri menerusi rangkaian ini yang membolehkan kita berinteraksi secara langsung dan cepat, tanpa kos melainkan bayaran akses internet pada caj paling minimum.

Selain saluran itu, kini pengguna juga mempunyai pilihan untuk berinteraksi menerusi sistem audio jika mahu menyampaikan salam Aidilfitri, misalnya menerusi perkhidmatan yang popular seperti Yahoo Messenger, Google Talk dan Skype.

Begitupun, dalam kemajuan teknologi ini dan kemeriahan menyambut Hari Lebaran ini, kita hendaklah sentiasa mensyukuri rahmat kemakmuran dan keamanan yang ada di negara kita ini, di bawah lindungan pimpinan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Secara perbandingan, negara kita bebas daripada peperangan, konflik, penindasan mahupun bencana alam seperti mana yang dialami atau melanda sesetengah negara di pelbagai pelosok dunia. Keadaan ini kita kecapi bersama lantaran rakyatnya yang bersikap toleransi antara satu sama lain, manakala pimpinan kerajaan berpaksi amalan demokrasi.

Tidak dinafikan bahawa sepanjang lebih lima dekad lepas negara kita turut mengalami pasang surut perhubungan kaum, termasuk tragedi hitam 13 Mei 1969, namun ia berjaya menghadapi segala cabaran nasional ini dengan baiknya. Ia dapat diharungi dan ditempuhi oleh pimpinan yang bijaksana.

Antara ramuan dan formulanya adalah kerana umat Islam di Malaysia semenjak ajaran agama suci ini tiba di rantau ini, telah mengamalkan pendekatan wasatiyyah atau pertengahan dalam kehidupan beragama. Pendekatan wasatiyyah inilah juga yang telah menyebabkan Malaysia muncul sebagai antara negara Islam termaju di dunia dan ia juga telah meletakkan umat dan negara di garisan yang betul menuju negara Islam berstatus maju dengan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Dalam hari dan bulan yang mulia ini, saya ingin mengajak kita semua memperkukuhkan jalinan kasih sesama kita demi mengekalkan kemakmuran dan kesejahteraan negara ini.

Sesuai dengan tradisi dan amalan rumah terbuka setiap kali Aidilfitri, maka kita bukalah seluas-luasnya pintu hati kita untuk rakan-rakan kita dari pelbagai kaum, agama dan kepercayaan. Pada kesempatan ini, saya ingin menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf bagi pihak diri saya, isteri dan keluarga di atas apa-apa yang tersilap atau tersalah selama ini.

No comments: