Translate

Wednesday, August 10, 2011

Jentera pilihan raya Umno Sabah diarah siap sedia

SEMPORNA: Semua jentera pilihan raya di 25 Umno bahagian di seluruh Sabah, diarah menggerakkan persiapan menghadapi kemungkinan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) diadakan pada bila-bila masa.
Ketua Menteri merangkap Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah, Datuk Seri Musa Aman, berkata ketua bahagian perlu memastikan jentera parti berjalan lancar dan mengatasi segala kepincangan yang ada dengan segera supaya tidak menjejaskan persediaan.
"Kita belum tahu tarikh pilihan raya, tetapi jentera parti perlu bersiap sedia menghadapi PRU-13 dengan memastikan pencapaian menyapu bersih semua kerusi ditandingi pada pilihan raya lalu dapat dipertahankan lagi.
"Selain jentera parti, bahagian juga perlu proaktif menambah ahli, mendaftarkan mereka sebagai pemilih dan memastikan mengundi Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang," katanya ketika berucap merasmikan Majlis Berbuka Puasa Zon 6 di sini di sini Ahad lalu.
Hadir sama Yang Dipertua Usia, Tun Dr Sakaran Dandai, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Salleh Said Keruak, Setiausaha Umno Sabah Datuk Yahya Hussin, Ketua Umno Bahagian Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Timbalan Ketua Umno Dato Sri Nasir Tun Sakaran, Pembantu Menteri Kewangan Datuk Tawfig Abu Bakar Titingan, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Sukarti Wakiman serta menteri-menteri.
Musa yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno berkata, program turun padang menerusi Juara Rakyat akan diperhebatkan di seluruh negeri untuk mendekatkan pemimpin dan rakyat, sekali gus menyelesaikan pelbagai isu yang membebani rakyat.
Menurutnya, program yang giat dijalankan di seluruh negeri ternyata memberi kesan positif kepada rakyat kerana ia turut memudahkan mereka mengunjungi kaunter bergerak jabatan dan agensi kerajaan yang menyertainya untuk makluman lanjut.
Beliau yang juga Pengerusi BN negeri berkata, semua parti komponen BN negeri seharusnya proaktif dalam menambah ahli dan mendaftar mereka sebagai pemilih.
Dalam pada itu, seramai 250 orang ibu tunggal, warga emas dan fakir miskin menerima sumbangan zakat masing-masing sempena majlis tersebut.
Oleh itu, parti perlu mengelak daripada menarik ahli daripada parti lain yang juga komponen BN kerana ia boleh menjejaskan hubungan dan dikhuatiri boleh melemahkan parti BN.
"Sepanjang Ramadan ini, Umno akan meneruskan tradisi penganjuran majlis berbuka puasa mengikut zon dan program ini terbuka kepada seluruh rakyat tanpa mengira ideologi dan parti dianggotai termasuk pembangkang," kata Musa.

No comments: