Translate

Saturday, August 13, 2011

USBO SAMBUT BAIK KEPUTUSAN DEWAN TERTINGGI BARISAN NASIONAL

KOTA KINABALU: Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (Usbo), yang diterajui Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak, menyambut baik keputusan mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) menerimanya sebagai aggota gabungan.
Sehubungan itu, Salleh berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan semua parti komponen BN atas penerimaan Usbo sebagai anggota gabungan.
"Sebagai NGO yang menyokong dasar kerajaan BN, kita berharap penyertaan dalam gabungan ini dapat memberi sumbangan bermakna termasuk dalam merealisasikan konsep gagasan 1Malaysia yang menekankan aspek perpaduan nasional dan memelihara kepentingan rakyat.
"Usbo juga akan memainkan peranan yang proaktif untuk memantapkan kekuatan Barisan Nasional di Sabah, sekaligus mengekalkan Sabah sebagai kubu kuat BN," katanya kepada Bernama di sini hari ini.
Salleh berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan mesyuarat Dewan Tertinggi BN semalam, yang turut menerima tiga lagi pertubuhan sebagai anggota bersekutu iaitu Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, Gabungan Persatuan-Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia dan Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia.
Ketika mengumumkan keputusan itu, Najib yang juga Pengerusi BN berkata BN masih membuka permohonan kepada mana-mana pertubunan yang ingin bergabung dengan parti itu.
Sebelum ini, BN memperkenalkan keanggotaan bersekutu dan keanggotaan bergabung secara terus kepada individu dan organisasi.
Berikutan itu, pada 19 Mac lepas, perwakilan mesyuarat agung tahunan ke-21 Usbo menyokong usul untuk menyertai BN secara rasmi sebagai anggota gabungan.
Tambahan peruntukan dalam perlembagaan badan bukan kerajaan (NGO) itu yang diluluskan pada mesyuarat, membolehkannya menjadi antara kumpulan NGO pertama di negara ini secara rasmi berbuat demikian.
Salleh yang juga bekas Ketua Menteri berkata keputusan menyertai BN merupakan komitmen sokongan terhadap kepimpinan Najib di peringkat pusat dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman di peringkat negeri.

No comments: