Translate

Friday, August 12, 2011

USBO DITERIMA SEBAGAI AHLI GABUNGAN BN

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (Usbo) kini sah diterima menjadi anggota gabungan Barisan Nasional (BN).

Ia diputuskan dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di sini kelmarin.

Bercakap kepada pemberita selepas mesyuarat itu, Najib berkata tiga lagi pertubuhan yang diterima sebagai anggota bergabung BN ialah Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia, Gabungan Persatuan-persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia dan Pertubuhan Seni Silat Gayung Malaysia.

Katanya, BN masih membuka permohonan kepada mana-mana pertubuhan yang ingin bergabung dengan parti itu.

Usbo diterajui oleh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak.

Dalam pada itu, Najib berkata BN akan mengadakan pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi membincangkan kaedah terbaik untuk memastikan proses pilihan raya di negara ini berjalan dengan bersih dan adil.

Menurutnya, isu pilihan raya yang bersih dan adil juga menjadi perhatian dan komitmen parti dan bukan dimonopoli oleh pihak lain semata-mata.

"Kita akan berunding dengan SPR dan pihak-pihak lain juga boleh berunding, supaya SPR boleh merumuskan sesuatu kaedah yang boleh menjamin supaya pilihan raya ini tidak boleh dipertikaikan.

"Kita (BN) bersikap terbuka dalam hal ini dan apa-apa formula yang baik kita akan bincang dengan SPR. Semoga salah anggapan ini seolah-olah BN tidak memperjuangkan prinsip ini (bersih dan adil) untuk mengadakan pilihan raya yang bersih dan bebas, BN dapat sangkal sama sekali," katanya.

Mengenai sidang khas Parlimen yang dituntut oleh pihak pembangkang, Najib berkata: "Sampai pada masanya kita akan buat sesuatu kenyataan nanti".

Sementara itu, Salleh yang juga Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah berterima kasih kepada Perdana Menteri dan semua parti komponen BN atas penerimaan Usbo sebagai ahli gabungan.

No comments: