Translate

Tuesday, August 28, 2012

‘Makhluk perosak’ Felda...sila terus gigit jari


Felda-Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melabelkan pembangkang yang menentang usaha baik kerajaan termasuk dalam isu penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) sebagai 'makhluk perosak'.

Berucap di Jamuan Hari Raya Kumpulan FELDA di Menara FELDA di ibu kota pada Selasa, beliau berkata pembangkang sanggup memperalatkan segelintir peneroka bawa kes ke mahkamah untuk sabotaj usaha murni kerajaan.

Namun hari ini, hanya selepas dua bulan lebih FGVH disenaraikan banyak manafaat yang peneroka khasnya dan rakyat Malaysia amnya nikmati hasil dari IPO kedua terbesar di dunia selepas Facebook itu

Kumpulan 'makhluk perosok' AKA pembangkang ini jenis cerdik tak boleh diturut, bodoh tak boleh diajar,berusaha berbagai cara memburukkan kerajaan dan FELDA selama ini.

Namun kata Najib, semua kenyataan-kenyataan pembangkang itu terjadi sebaliknya dan FELDA terus mencapai berbagai kejayaan termasuk pembelian bangunan 50 tingkat Menara Felda.

"Pembohongan pembangkang sebenarnya tidak berasas sama sekali, mereka hanya melempar kritik sahaja dan menidak apa yang kita buat tapi jasa inilah yang dilakukan kerajaan," katanya.

Beliau berkata hasil dari penyenaraian FGVH baru-baru ini RM5.99 bilion dana telah dikreditkan ke dalam akaun Felda, dengan hasil perolehan daripada jumlah keseluruhan bernilai RM10.5 bilion.

Berdasarkan pengurusan yang cekap dan berhemah, FELDA juga mampu memperuntukan RM360.7 juta untuk membiayai sepenuhnya 800 unit saham FGVH yang diperuntukkan kepada 112,635 peneroka seluruh negara.

"Maka peneroka tak perlu meminjam atau mengeluarkan duit sendiri. Mereka boleh memiliki saham tersebut dan hanya bayar semula RM50 sebulan sehingga selesai dalam jangkaan tempoh lima tahun tanpa faedah," katanya.

PM yang berucap di depan pemimpin-pemimpin utama FELDA dari 12 wilayah seluruh negara itu turut memberikan contoh lain perlaburan bijak FELDA yang sebelum ini dikritik pembangkang iaitu pembelian Menara FELDA.

Bangunan Menara Felda yang bernilai RM700 juta termasuk peralatan dalaman itu kini harga semasa RM1.1 bilion yang secara tidak langsung membawa keuntungan RM400 juta kepada FELDA, kata PM.

Selain menempatkan FELDA di tengah-tengah kawasan elit perniagaan di Kuala Lumpur, bangunan 50 tingkat tersebut kata Najib dalam proses memuktamadkan penyewaaan 15 tingkat dengan sebuah syarikat antarabangsa yang jika berjaya kelak akan membawa pulangan yang lebih besar kepada akaun FELDA.

Sementara itu, dalam sidang medianya selepas majlis tersebut, PM mengumumkan pemberian RM5,000 'durian runtuh' kepada generasi kedua yang akan diagihkan pada Oktober depan, selepas selesai pembentangan Bajet 28 September depan.

Selain itu, beliau turut mengumumkan pemberian interim dividen sebanyak RM400 kepada peneroka selepas dua bulan FGVH tersenarai dalam Bursa Saham.

Katanya, jumlah dividen itu diperoleh daripada saham FGVH dan 20 peratus hasil yang disalurkan kedalam tabung amanah Yayasan Felda yang dikhaskan untuk peneroka.

"Keuntungan besar ini hasil daripada penyenaraian FGVH yang selama ini ditentang hebat oleh 'makhluk perosak'," katanya yang merujuk kepada pembangkang.

Beliau turut berkata saham FGVH kini berada dalam keadaan baik dan yakin mampu mencapai keuntungan seperti yang dijangkakan.
 
-28/8/2012- OLEH HELME HANAFI

No comments: