Translate

Sunday, June 16, 2013

SUKAN JADI NEGARA TERMASHUR: SALLEH


KOTA BELUD: Sukan boleh menjadikan sesebuah negara itu lebih termashur di dunia, kata Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Seri Salleh Tun Said.
  Katanya, memperolehi tiga emas, lima perak dan Sembilan gangsa pada pencapaian Saga 2013 oleh Kontijen SAGA Daerah 2013 baru-baru ini, disifatnya sebagai satu pencapaian terbaik untuk memperkenalkan bahawa Kota Belud ini “masih Boleh dalam semua bidang” termasuklah sukan.
  Salleh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Usukan mendorong kepada semua alit di daerah itu untuk terus berusaha berlatih mengikut bidang masing-masing sehingga menjadi kebanggaan negara pada masa akan datang.
  Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Penyampaian Insetif Atlet Saga Daerah Kota B elud 2013, di Arena Belia Kementerian Belia Dan Sukan Kota Belud, di sini, Sabtu.
  Salleh berkata, Kota Belud juga tidak kurang jaganya dalam pelbagai acara sukan sejak dahulu, tetapi akhir-akhir ini, Kota Belud didapati sunyi kerana kegiatan sukannya tidak begitu menyerlah disebabkan kurangnya anjuran pelbagai sukan
  Menurut Salleh, selain Taekwondo, Bola Jaring, Boling Padang, Silat beliau yang minat dengan sukan tinju ingin berkerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan untuk menyemarakkan lagi semangat kesukanan Kota Belud pada masa hadapan.
  Sehubungan itu, Salleh yang juga Ketua UMNO Bahagain Kota Belud mengucapkan syabas dan tahniah kepada pencapaian Kontijen Saga Kota Belud 2013 yang masing-masing memperolehi tiga emas, lima perak dan sembilan gangsa ketika menyertai lapan jenis sukan termasuklah taekwondo, bola jaring, boling padang, tinju dan silat.
  Difahamkan penyertaan sulung Bola Jaring Saga Kota Belud, yang terdiri daripada Pengerus Pasukan Hasrinawati Datuk Golkhan, Jurulatih Siti Norasikin Mastun, pemain: Arina Raihanah, Dayana Jaineh, Elyana Sazlin Mashanna dan elyana Sazliah Magbama berjaya memenangi perak dalam pertandingan Bola Jaring Saga yang diadakan di Dewan Mini Putera Jaya Kota Kinabalu baru-baru ini.
  Turut hadirADO(pentadbiran) Peter Jiton, Pegawai Kementerian Belia dan Sukan Kota Belud Madlee Mason, Pegawai Perpaduan daerah Kota Belud Bisi Jamit, Pengerusi Taekwondo Kota Belud Iskandar Syah, Pengurus dan jurulatih sukan dan atlet Saga 2013 Kota Belud

No comments: