Translate

Monday, July 28, 2014

MENYELAMI PERJUANGAN PAS

Oleh SSK

Sarjana barat Islam yang sering dirujuk sebagai 'orientalis' dan kadang-kadang sebagai 'apologis Islam' berhujah bahawa Islam adalah agama yang sering disalah fahami. Dengan cara yang sebahagiannya benar dan semangat yang sama kita mungkin boleh juga mengatakan bahawa PAS adalah parti Islam yang disalah fahami.

Mengimbas kembali peristiwa 1999 apabila idea gabungan empat pembangkang antara PKN (kini dikenali sebagai PKR), DAP, PAS dan PRM (kini bergabung dengan PKR) diilhamkan, jelas sekali amat sukar untuk meraih sokongan PAS untuk bersetuju dengan platform yang sama. PKN, DAP dan PRM mahu mewujudkan Barisan Alternatif, satu gabungan yang bergerak atas landasan sekular, namun PAS menegaskan bahawa agenda Islam parti itu dikekalkan dan tidak digugurkan.

Selain itu, terdapat juga pertelingkahan mengenai pembahagian kerusi dan setiap pihak mahu bertanding sebahagian besar kerusi. Terdapat banyak tuntutan kerusi yang 'bertindih' dan dekat sebulan sebelum pilihan raya umum November 1999, terdapat "cakap-cakap" bahawa idea gabungan itu akan digugurkan dan setiap pihak menyertai pilihan raya secara bersendirian.

Hanya pada saat-saat akhir PAS akhirnya mengalah dan bersetuju untuk menyertai gabungan parti pembangkang tersebut. Ini adalah hasil hubungan baik Allahyarham Ustaz Fadzil Noor dengan Anwar Ibrahim. Jika ia ditinggalkan kepada Ustaz Abdul Hadi Awang, yang tidak menyukai Anwar, PAS akan bertanding sendirian yang mungkin menyaksikan persaingan tiga atau empat penjuru (atau lebih) berdepan dengan Barisan Nasional (BN), DAP, PRM dan PKN.

PAS diberitahu bahawa ia perlu kurang berdakwah atau menjalankan gerakan dakwah dan lebih kepada sebuah parti politik. Oleh itu, sebagai sebuah parti politik, ia perlu memberi tumpuan kepada usaha memenangi pilihan raya umum. Ramai pemimpinn dalam PAS, bagaimanapun, terutama puak ulama yang merasakan bahawa memenangi pilihan raya tidak sama pentingnya dengan menyebarkan Islam yang mereka ingin perjuangkan.

"Kami tidak bimbang tentang memenangi pilihan raya," kata Mustafa Ali. "Kami mahu berkhidmat atau memperjuangkan Islam."

Pemimpin lain PAS pula berhujah bahawa PAS perlu terlebih dahulu memenangi pilihan raya dan kemudian selepas ditakdirkan berkuasa ia boleh memberi tumpuan kepada penyebaran Islam.

Dengan kuasa yang ada, PAS boleh melakukan banyak perkara untuk Islam yang tidak boleh dilakukan jika ia tidak berkuasa. Ini bermakna PAS perlu mengambil kuasa dulu dan kemudian berkhidmat kepada Islam.

Dengan perancangan itu bermain dalam fikiran mereka, PAS bersetuju untuk memberi tumpuan kepada memenangi pilihan raya dan meletakkan agenda Islam ke belakang sehingga mereka mempunyai kuasa yang cukup untuk melakukan apa yang mereka rancang. 
 
Sebab itu, tidak lama selepas PAS mengambil alih kuasa di Terengganu pada tahun 1999, mereka cuba untuk melaksanakan hukum Hudud di negeri itu, seperti apa yang mereka cuba lakukan sembilan tahun yang lebih awal sebaik mereka mengambil alih kuasa di Kelantan pada tahun 1990.

Kedegilan PAS untuk meneruskan agenda Islam menyebabkan perpecahan Barisan Alternatif selepas 1999. Tetapi PAS tidak peduli tentang perkara itu. Bagi PAS, Islam perlu diutamakan dan walaupun ini menyebabkan kehilangan kuasa politik, namun ia bukan perkara besar selagi agenda Islam di dua negeri Melayu Kelantan dan Terengganu dipertahankan.

Sepatutnya PAS boleh dengan mudah mundur atau menarik balik rang undang-undang Hudud di Dewan Undangan Negeri Terengganu dan menyelamatkan gabungan itu tetapi PAS enggan berbuat demikian. Islam tidak boleh dikompromi untuk apa-apa keuntungan lain, walaupun demi kuasa politik.

Pilihan raya umum 2004 merupakan satu bencana bagi pembangkang. Namun, pada pilihan raya umum 2008 pembangkang bangkit semula di bawah satu gabungan baru yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat. Pada pilihan raya umum 2013, mereka terus berjaya dan Umno dan Barisan Nasional (BN) dilihat berada di kedudukan "paling lemah" sejak 1969.

Jadi sekarang sudah tiba masanya untuk PAS untuk memulihkan agenda Islamnya. Ramai dalam PAS merasakan bahawa parti itu telah menyimpang daripada perjuangan Islam dan telah lupa agenda Islamnya. Ramai mengadu bahawa PAS terlalu memberi tumpuan kepada kuasa politik dan tidak memberi tumpuan yang cukup pada Islam. Mereka berhujah PAS kini kelihatan seperti sebuah parti sekular.

Sebab itu, kita melihat perkembangan semasa dan perbezaan pendapat dalam Pakatan Rakyat. Walaupun DAP dan PKR mahu terus agenda sekular, puak ulama PAS mahu kembali ke perjuangan asalnya untuk Islam.

Perbezaan pendapat semasa dalam Pakatan Rakyat, khususnya yang melibatkan PAS, adalah semata-mata perang fahaman antara fundamentalis dan fahaman liberal. Secara kebetulan, yang liberalists juga lebih mendokong perjuangan Anwar. 
 
Oleh itu, apabila ulama atau puak fundamentalis menentang Anwar, ia benar-benar menghantar mesej kepada puak liberal bahawa "ulama" yang mempunyai kata putus.

No comments: