Translate

Saturday, March 28, 2015

1MDB: KRITIKAN BERMOTIF POLITIK

Oleh SSK
NAJIB


1. Kebelakangan ini, debat mengenai 1MDB makin hangat. Kerajaan terus diserang pembangkang dan pihak pihak tertentu. Pelbagai teori dan spekulasi dilontarkan, sekali gus menjadikan ia debat politik dan bukan lagi untuk mencari kebenaran.
2. Pihak pembangkang kelihatan tidak sabar menunggu Jabatan Audit Negara menyiapkan kerja dan ia sesuatu yang tidak adil. Jika pembangkang mempunyai maklumat atau dokumen, mereka wajar mengemukakan kepada pihak berkuasa bagi membantu siasatan. Bukan bermain politik dan mencari publisiti murahan, dan mempengaruhi pemikiran masyarakat.
3. Kita tidak boleh memberi pandangan hanya berdasarkan kepada Sarawak Report dan individu-individu berkepentingan. Ini kerana laporan itu kita tidak ketahui apakah motifnya.
4. Apa juga jawapan yang diberikan oleh kerajaan yang berdasarkan fakta, mereka tidak akan terima. Sebaliknya akan mencari isu lain.
5. Yang pasti, matlamat 1MDB cukup jelas dan perniagaan yang diceburinya bertujuan utk  memanfaatkan kerajaan serta rakyat. Justeru, biar kita tunggu laporan penuh AG dan jangan jadikan ia bahan debat antara kerajaan dan pembangkang.
6. Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah menyatakan dengan jelas pendirian kerajaan mengenai isu berkenaan. Tidak ada yang akan disembunyikan. Jika ada sebarang salah laku, undang-undang akan dikuatkuasa tanpa sebarang pengecualian.
7. Perdana Menteri pada awal bulan ini mengarahkan AG untuk mengaudit akaun-akaun 1MDB. Laporan audit itu kemudian akan diserahkan untuk diperiksa secara telus oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).
8. Melihat kepada komitmen kerajaan ini, tidakkah boleh kita tunggu dahulu hasil laporan berkenaan dan jangan mempolitikkannya?
9. Sesuatu yang mendukacitakan apabila pihak yang berniat menjatuhkan Najib akan menolak apa-apa laporan kalau tidak mengikut selera mereka. Lebih menyedihkan apabila Perdana Menteri terus menjadi sasaran kritikan, termasuk sesetengahnya bersifat peribadi.
10. Bagi saya, setiap pemimpin mempunyai cara tersendiri mentadbir dan memimpin. Begitu juga Najib dalam membangunkan negara. Beliau seharusnya diberi peluang untuk melaksanakan dasar dan pendekatannya.
11. Sebagai pemimpin yang berilmu dan berpengalaman luas, Najib pasti tahu apa yang terbaik untuk dilakukan. Beliau mahu membangunkan Malaysia dalam konteks menyeluruh dan 1MDB adalah satu daripada pendekatannya memastikan pembangunan negara berterusan.
12. Keadaan dan iklim politik serta ekonomi negara ketika Najib menjadi Perdana Menteri tidak sama dengan suasana semasa beberapa Perdana Menteri terdahulu. Cabaran kini agak lebih hebat berbanding dahulu.
13. Yang nyata, Pakatan Rakyat kini sudah sampai ke tahap akhir hayat kerjasama antara mereka. Rakyat harus diyakinkan bahawa hanya BN di bawah pentadbiran Najib saja mampu mengemudi negara melintasi 2020.
14. Justeru dalam konteks 1MDB, biarlah hasil siasatan menentukannya. Segala-galanya pasti terjawab apabila Ketua Audit Negara menyiapkan laporannnya.

No comments: