Translate

Sunday, May 17, 2015

Apa yang diharapkan kita untuk penyelesaian melalui perdebatan?


Salleh Said Keruak


 
Antara hobi kegemaran pembangkang adalah untuk mencabar pengkritik mereka untuk perbahasan. "Young Turks" Pakatan Rakyat yang sentiasa "membuat bising" seperti Rafizi Ramli, Tony Pua, dan sebagainya, pada dasarnya, gemar mencabar pemimpin Barisan Nasional untuk perbahasan.

Kini ia kelihatan seperti Tun Dr Mahathir Mohamad telah dijangkiti penyakit pembangkang yang terdiri daripada golongan orang-orang yang mencabar untuk perbahasan. Dr Mahathir kini telah meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk berdebat 1MDB.

Ia bukan protokol wajar bagi seorang Perdana Menteri untuk menerima perbahasan daripada rakyat biasa, walaupun warganegara yang pernah menjadi Perdana Menteri atau Ketua Pembangkang. Jika Ketua Pembangkang mempunyai apa-apa isu-isu, dia sentiasa boleh membawa perkara perkara tersebut di Parlimen.

Bagaimanapun, debat tidak boleh mengatasi apa-apa isu seperti 1MDB. Perbahasan hendaklah meliputi isu-isu yang lebih luas. Sebaliknya, jika perdebatan ini terhad kepada hanya 1MDB, maka perbahasan perlu memberi tumpuan kepada dakwaan bahawa 1MDB telah kehilangan RM42 bilion atau RM42 bilion telah hilang ke udara nipis.

Apa pun yang berkenaan, suatu perbahasan 1MDB tidak akan menyelesaikan apa-apa isu-isu lain selain daripada, hanya melayan orang ramai yang menikmati menonton dua orang bertelagah. Satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini adalah untuk menunggu laporan PAC dan lihat apa yang dikatakannya.

Mengapa Dr Mahathir enggan menunggu laporan PAC? Apa yang dia takut? Adakah dia bimbang bahawa laporan PAC yang akan membuktikan bahawa RM42 bilion belum hilang?

No comments: