Translate

Thursday, May 21, 2015

Banyak cadangan tanpa penyelesaianSalleh Said KeruakBekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah meminta satu suruhanjaya ditubuhkan untuk menyiasat 1MDB.

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin telah meminta orang-orang tertentu dipanggil untuk memberi keterangan di hadapan PAC dalam penyiasatan yang sedang dijalankan dalam hal ehwal 1MDB, termasuk Jho Low.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah meminta bahawa seluruh Lembaga Pengarah 1MDB dipecat sebagai hukuman atas apa yang berlaku dalam 1MDB dan polis dibawa untuk menyiasat sama ada apa-apa jenayah telah dilakukan dan jika ada, tangkapan dan dakwaan ke atas mereka yang bersalah.

Dan sudah tentu, pembangkang, telah meminta peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di atas apa yang mereka anggap salah pengurusan atau kemungkinan pelanggaran dalam 1MDB.

Isu semua orang-orang ini telah memainkan adalah bahawa 1MDB perlu menjelaskan apa yang berlaku kepada wang itu, dalam kes ini angka RM42 bilion. Mereka mahu tahu sama ada wang itu masih selamat atau sama ada wang itu telah hilang, sepertimana dinyatakan beberapa orang.

Bagaimana semua pelbagai cadangan itu dapat menjawab soalan yang semua orang meminta - sama ada wang itu masih selamat atau sama ada wang itu telah hilang?

Bukankah ini apa yang PAC cuba lakukan, untuk menjawab soalan itu? PAC, sebenarnya, telah berkata bahawa siasatan nya yang lebih mendalam dan lebih luas daripada itu. Dan kita belum mendengar apa skop penyiasatan ini.

Jika kita terus mempolitikkan isu ini dan terus membuat 'bunyi' politik, ia tidak akan memberikan jawapan kepada semua soalan kita meminta. Satu-satunya cara untuk mendapatkan jawapan ialah dengan menunggu PAC untuk memberikan jawapan nya selepas penyelesaian siasatan nya.

Kenapa kita tidak boleh membenarkan PAC untuk melaksanakan kerja yang telah diminta nya untuk dilakukan, dan menunggu apa kesimpulan nya?

Kita belum pun membaca laporan PAC itu lagi dan kita sudah bertindak seperti yang kita sudah tahu apa dalam laporan itu sedangkan PAC sendiri tidak mempunyai sebarang jawapan lagi.

Adakah kita benar-benar berminat dengan jawapan atau kita hanya berminat dalam mencari orang untuk balas dendam? Kita nampaknya seperti lebih berminat untuk menghukum mereka yang kita mengesyaki lakukan jenayah tanpa menentukan jika pada pokoknya sama ada sebarang jenayah itu dilakukan, dan jika ya, oleh siapa, sedangkan kita terus mengatakan kami hanya berminat untuk mengetahui apa yang berlaku kepada wang itu.

No comments: