Translate

Saturday, May 23, 2015

Biarkan PAC jalankan tugasnya


Salleh Said Keruak"Tuduhan yang belum dibuktikan dan tuduhan lain, akan menjejaskan penyiasatan itu dan akhirnya akan membawa kepada kegagalan," kata Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

"Saya mengesa kepadanya dan semua blogger lain untuk berhenti dengan sebarang tuduhan, kenyataan supaya tidak merosakkan siasatan 1MDB," kata Nur Jazlan yang merujuk kepada komen oleh Blogger Umno dan penyokong setia Tun Dr Mahathir Mohamad, A. Kadir Jasin, yang telah menghakimi dan pra-empted apa PAC akan melakukan.

"Dalam siasatan ini, PAC memegang hak untuk memanggil saksi-saksi. Mengapa ahli-ahli PAC kini diragui, dipersoalkan? Bagaimanakah kita kemudian menjalankan siasatan yang telus dan bermakna? "

"Saya meminta tuduhan ini dihentikan dan kami, di PAC, tidak terpengaruh dengan mana-mana pihak untuk tujuan politik."

Ini adalah nasihat yang baik dari pengerusi PAC Nur Jazlan yang telah meminta semua pihak, termasuk penulis blog, untuk tidak meragui siasatan jawatankuasa itu ke dalam 1MDB kerana ini akan memudaratkan penyiasatan itu.

Nur Jazlan telah berjanji bahawa siasatan PAC itu akan menjadi lebih meluas dan lebih mendalam daripada yang dilakukan oleh Ketua Audit Negara, kerana mereka akan meliputi semua aspek hal ehwal 1MDB termasuk juruaudit dana.

Bukan sahaja saksi dipanggil tetapi dokumen juga akan diteliti untuk mendapatkan kebenaran kepada perkara itu. Dalam apa-apa siasatan menyeluruh, ketepatan dan bukannya kelajuan akan menjadi asas dan, bagi kepentingan terperinci, pasti tidak akan ada jalan pintas.


Mungkin sudah tiba masanya kita kurangkan mempolitikan sekitarnya 1MDB dan membenarkan PAC untuk menjalankan tugasnya sehingga dapat menghasilkan laporan yang memenuhikan hati orang ramai yang hanya ingin tahu apa yang sebenarnya berlaku kepada 1MDB.

No comments: