Translate

Monday, May 18, 2015

Dr Mahathir terus perhebat serangan peribadi


Salleh Said KeruakTun Dr Mahathir Mohamad memperhebatkan serangan ke atas kedua-dua bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Ipoh, semalam. Banyak serangan, bagaimanapun, adalah sangat bersifat peribadi dan malah menyentuh mengenai keadaan kesihatan Pak Lah, berkaitan masalah tidur yang dihidapinya.

Dr Mahathir juga mengakui bahawa dia telah memaksa Pak Lah untuk mengambil Najib sebagai timbalannya dan kemudian memaksa Pak Lah meletak jawatan untuk memberi laluan kepada Najib. Sekarang Dr Mahathir mahu Najib untuk meletak jawatan untuk memberi laluan kepada Muhyiddin Yassin.

Dengan pengakuan Dr Mahathir itu, jelas dia mahu menjadi orang yang membuat keputusan siapa yang memerintah Malaysia selepas dia. Bagaimanapun, apa yang dia tidak sahkan semalam ialah apabila Muhyiddin mengambil alih daripada Najib, siapa pula yang Dr Mahathir mahu menjadi Timbalan Perdana Menteri?

Siapa saja mungkin dinamakan, apa yang Dr Mahathir mahu adalah bahawa Perdana Menteri perlu dilantik daripada pilihannya, yang ditentukan olehnya, dan seseorang yang akan mendengar arahannya.

Perhimpunan semalam sangat riuh dan bising dengan orang ramai yang mengejek memperlekehkan, serta ramai menjerit di bahagian belakang. Ini bukan jenis perhimpunan yang kita inginkan daripada seorang negarawan seperti Dr Mahathir. Ia seperti ceramah parti-parti pembangkang yang biasa diadakan di kampung dan agak memalukan untuk melihatnya.
Dr Mahathir juga menggelar Najib penipu - yang boleh bermakna pendusta, penipuan atau menipu - dan hari ini banyak blog pembangkang dan laman web yang mengulangi mantera 'Najib penipu'. Walaupun kita mungkin mahu mengkritik kepimpinan, kita perlu melakukannya dengan cara terhormat kerana ketiadaan rasa hormat itu mencerminkan keperibadian pengkritik itu sendiri.

Sementara itu, Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara, Tony Pua Kiam Wee, telah memohon untuk membatalkan saman fitnah terhadapnya oleh Perdana Menteri berkaitan dengan 1MDB.

Ini adalah satu langkah yang sangat pelik memandangkan Tony Pua telah mencabar lembaga pengarah 1MDB untuk mendakwa dia. Tetapi apabila mereka mendakwanya, dia memohon pula untuk mengetepikan saman itu. Adakah ini satu lagi daripada sekian banyak wayang yang dimainkan oleh pemimpin pembangkang?

No comments: