Translate

Sunday, May 24, 2015

Tiada kerajaan di dunia mempunyai sokongan 100%


Salleh Said KeruakTimbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengangkat sesuatu yang amat menarik tempoh hari apabila beliau berkata Umno mengalami 'defisit amanah'. Itulah sebenarnya masalah semua parti politik di seluruh dunia mengalami.

Pada tahun 1955, dua tahun sebelum Merdeka, Umno terpaksa bertanding pilihan raya sebagai Parti Perikatan, gabungan dengan MCA dan MIC, untuk dapat untuk mendapatkan kerusi yang cukup untuk membentuk kerajaan. Pada pilihan raya itu Perikatan telah memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan, ia mungkin rekod dunia oleh mana-mana standard.

Walau bagaimanapun, sementara Parti Perikatan memenangi hampir 100% daripada kerusi, undi popularnya sedikit kurang daripada 80%. Hanya dua tahun selepas Merdeka, dalam tahun 1959, Parti Perikatan telah memenangi hanya 51% undi popular dan di 'sejarah' pilihan raya umum 1969 hanya 49% undi.

Kemudian Barisan Nasional telah ditubuhkan untuk menggantikan Parti Perikatan dan, dalam tempoh 30 tahun sehingga 2004, ia telah memenangi antara 53-64% undi popular. Apabila ekonomi berlaku untuk menjadi baik dan rakyat mempunyai lebih banyak wang dalam poket mereka, undi adalah lebih tinggi tetapi ketika dunia sedang menghadapi kemelesetan ekonomi global dan masa sukar ia adalah lebih rendah.

Itulah perkara pertama yang anda belajar jika anda mahu menjadi ahli politik dan jika anda bercita-cita untuk memegang jawatan awam. Cita-cita tidak penting kepada kebanyakan pengundi, terutamanya jika anda tidak mempunyai wang, kerana cita-cita tidak boleh meletakkan makanan di atas meja.

Satu lagi perkara yang anda perlukan untuk belajar jika anda mahu mentadbirkan negara adalah bahawa anda tidak boleh berenang melawan arus. Jika ekonomi global menghadapi pukulan maka negara anda juga menderita, terutamanya jika anda adalah sebuah negara seperti Malaysia yang perdagangan dan pelaburan nya, bergantung kepada barat dan Amerika Syarikat.

Kita dalam Umno tidak boleh mengambil sikap peribadi dalam perihal ini. Dalam persekitaran hari ini, jika mana-mana kerajaan boleh menang walaupun hanya 45% undi popular yang sudah agak luar biasa. Tidak syak lagi yang lebih teruk pernah ada pada tahun 2013 apabila Barisan Nasional hanya menang 47% undi. Walau bagaimanapun, ia masih memenangi 60% daripada kerusi berbanding UK di mana kerajaan telah dibentuk dengan hanya 51% daripada kerusi.

Walaupun pilihan raya umum 2004, yang dianggap 'yang sentiasa terbaik', telah dimenangi dengan kurang daripada dua pertiga daripada undi popular. Dan itu telah benar-benar tiada kaitan dengan 'defisit amanah' tetapi lebih kepada trend hari ini di seluruh dunia. Umno perlu realistik dan berdepan dengan realiti ini dan tidak hidup dalam penafian.

No comments: