Translate

Saturday, June 27, 2015

Apa bila Dr Mahathir bercakap mengenai berat sebelah


Salleh Said Keruak
Tun Dr Mahathir Mohamad mempertahankan Tony Pua terhadap dakwaan beliau yang berat sebelah dengan mengatakan bahawa seluruh PAC adalah berat sebelah.

Apa tujuan  Dr Mahathir membangkitkan isu Tony Pua berat sebelah apabila semua orang yang duduk dalam PAC juga berat sebelah? Jadi ia adalah ok untuk berat sebelah selama anda tidak adalah satu-satunya yang berat sebelah tetapi seluruh jawatankuasa itu berat sebelah. Ia hanya salah apabila anda adalah salah satu-satunya yang berat sebelah. Ini menjadi berbunyi sangat tidak logik.

Dr Mahathir juga kecewa bahawa Polis Thailand menahan Xavier Andre Justo. Dalam satu tangan Dr Mahathir menuntut kebenaran mengenai 1MDB didedahkan tetapi sebaliknya apabila terdapat percubaan tulen untuk mendapatkan kebenaran ini Dr Mahathir tidak gembira.

Mengapa Dr Mahathir cuba untuk melindungi Justo? Jika Justo tidak bersalah maka sesungguhnya polis Thai akan melepaskannya. Mengapa Dr Mahathir mencadangkan bahawa Justo adalah mangsa yang tidak bersalah? Adakah Dr Mahathir tahu sesuatu negara lain di dunia tidak? Atau adakah Dr Mahathir bimbang Justo mungkin melimpah kacang dan mengaitkan orang lain yang terlibat dalam jenayah ini?

Dr Mahathir mencadangkan bahawa polis Thai tidak boleh dipercayai. Ini bermakna Dr Mahathir insinuating bahawa polis Thai adalah rasuah. Kita perlu berhati-hati mengenai dakwaan itu dalam kes kita mulakan satu insiden diplomatik dengan negara jiran.

Saya masih ingat pada tahun 1998 apabila Dr Mahathir menjadi amat kecewa apabila wartawan asing menulis bahawa polis Malaysia tetap Anwar di atas tuduhan palsu atas arahan Perdana Menteri.

Bukankah apa yang Dr Mahathir melakukan perkara yang sama? Ia mula muncul seperti Dr Mahathir mempunyai lebih untuk menyembunyikan daripada 1MDB yang dia menuduh cuba untuk menyembunyikan kebenaran.

Jika Dr Mahathir mahu kebenaran maka hendaklah kita mencari kebenaran. Tetapi kebenaran itu perlu dicari cara yang betul dan bukan Dr Mahathir. Lagipun, dia tidak mempunyai monopoli pada kebenaran.

No comments: