Translate

Friday, July 24, 2015

Bagaimana GHB Di Biayai?


Salleh Said KeruakBulan lalu ada sudah ura-ura bahawa DAP telah membiayai 'kumpulan dalam PAS yang cuba menggulingkan para ulama' iaitu puak anti-ulama. Ini telah mewujudkan persepsi bahawa kumpulan ini, yang kini dalam proses menubuhkan Gerakan Harapan Baharu (GHB), menerima sokongan kewangan oleh DAP.

"Soal DAP  mengedarkan dana tidak timbul," The Sun Daily melaporkan Kit Siang sebagai berkata.

Free Malaysia Today, seterusnya, Kit Siang dilaporkan sebagai berkata bahawa DAP juga memerlukan pembiayaan dan sesiapa yang menawarkan sumbangan DAP akan menerima dan persoalan sama ada DAP memberi sumbangan kepada orang lain tidak timbul.

Ini sebenarnya bukan satu penafian mahupun pengesahan tetapi kedengaran lebih seperti isu itu tidak cukup penting untuk dibincangkan. Tetapi ia cukup penting untuk dibincangkan sejak GHB bukan dari satu entiti undang-undang dan subungan itu tidak akan mempunyai akaun bank lagi..

Jadi bagaimana pembiayaan yang dilakukan? Dan siapakah yang membayar wang ini? Oleh kerana ia tidak boleh melalui cek maka ia mestilah dalam bentuk wang tunai atau ia dimasukkan ke dalam akaun penama atau pemegang amanah?

Kata kunci di sini ialah ketelusan , yang merupakan lagu DAP sentiasa menyanyi . Walau bagaimanapun, dari bunyi itu , tidak ada sebarang ketelusan sama ada DAP pembiayaan GHB dan, jika ia adalah, sama ada dana itu dilakukan secara telus dengan butir-butir yang betul dan rekod-rekod perakaunan atau sama ada ia dilakukan secara tidak rasmi melalui penama nominee.

Jika DAP adalah tertakluk kepada standard yang sama bahawa ia menundukkan orang lain , maka kita boleh mengatakan bahawa DAP telah datang dicurigai dan kerana syak wasangka ini DAP kini perlu membuktikan bahawa ia tidak bersalah melanggar mana-mana undang-undang dan telah mengikuti undang-undang dengan cara yang ia adalah pembiayaan GHB , melainkan jika DAP mempunyai bukti bahawa ia tidak membiayai GHB.


No comments: