Translate

Tuesday, July 21, 2015

Ia mula menjadi kabur


Salleh Said KeruakBlog posting Tun Dr Mahathir Mohamad Blog terbaru tidak begitu jelas. Ia kedengaran seperti dia mempertahankan diri dan cuba untuk mewajarkan tindakannya dengan membandingkannya dengan apa yang kadang-kadang berlaku di bahagian-bahagian lain di dunia. Ia seperti mengatakan beberapa negara lain menggunakan tentera untuk menggulingkan kerajaan awam itu, maka apa salah jika kita juga melakukan perkara yang sama di Malaysia.

Dr Mahathir menyamakan BR1M sebagai membeli undi. Ada yang akan berkata perkara yang sama tentang DEB. Jika DEB telah berakhir pada tahun 1990 seperti yang dirancang maka akan menjadi kemungkinan yang kuat bahawa Umno akan kehilangan kuasa dan pembangkang, termasuk Semangat 46 pada masa itu, mungkin telah diambil alih.

Jadi Dr Mahathir tidak menghentikan DEB kerana ia akan bermakna kejatuhan Umno dan dia memyambungkannya 25 tahun lagi sehingga hari ini. Walaupun sesetengah memanggil ia satu pelan tindakan afirmatif yang lain memanggilnya membeli undi.

Dr Mahathir berkata, beliau mahu Perdana Menteri meletakkan jawatan untuk menyelamatkan Umno. Walau bagaimanapun, kebanyakan komen Dr Mahathir, terutama hari ini, bukan saling membantu kepada Umno. Dr Mahathir sebenarnya mengecat gambaran sangat negatif terhadap Umno walaupun dia membuat ia kelihatan seperti dia menyerang Perdana Menteri dan bukan Umno.

Saya bimbang bahawa Dr Mahathir dalam obsesi beliau untuk menjatuhkan Perdana Menteri tidak lagi mengambil berat sama ada dalam proses yang sama dia membawa ke bawah Umno. Ini adalah apa yang orang Melayu akan memanggil marah nyamuk, bakar Kelambu.

Dr Mahathir mahu 1MDB disiasat. Ini telah sedang dilakukan. Namun dia masih tidak berpuas hati dan terus menyerang Perdana Menteri. Saya telah ditanya soalan ini sebelum: adakah Dr Mahathir mahu tahu apa yang berlaku kepada 1MDB atau dia mahu Perdana Menteri digulingkan tidak apa sama ada terdapat atau tidak sebarang salah laku dalam 1MDB?


No comments: