Translate

Monday, November 23, 2015

Dr Mahathir juga menghadapi pelbagai tuduhan

Salleh Said Keruak

Hari ini, Tun Dr Mahathir Mohamad yang dipetik dalam satu artikel blog yang beliau menyuarakan tentang pelbagai perkara. Pada dasarnya beliau tidak gembira kerana perkara-perkara yang tidak dilakukan berdasarkan caranya dan harapan untuk memalukan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Perhimpunan Agung Umno yang akan datang tidak mungkin menjadi kenyataan.

Dr Mahathir bercakap tentang 43 undi yang dimenangi beliau pada pemilihan parti Umno tahun 1987. Sehingga hari ini masih ada kenyataan bahawa beliau sebenarnya telah kalah dalam pemilihan itu  tetapi menggunakan cara menipu untuk menang. Tengku Razaleigh Hamzah, sebenarnya, mendakwa dia dirompak  jawatan sebagai Presiden Umno.

Sebelum itu, Dr Mahathir turut menimbulkan perkara berhubung pembunuhan Altantuya dan mendakwa masih terdapat banyak persoalan yang tidak dijawab. Najib, bagaimanapun, telah tampil ke hadapan untuk bersumpah bahawa beliau tidak bersalah dan tidak terlibat dalam pembunuhan itu.

Terdapat juga banyak persoalan yang tidak terjawab mengenai pemilihan Umno pada 1987. Dr Mahathir, bagaimanapun, tidak pernah tampil ke hadapan untuk bersumpah bahawa dia tidak menipu dalam pemilihan parti seperti yang didakwa.

Dr Mahathir kerap mengulangi cerita yang beliau merupakan Presiden Umno yang sah. Bagaimanapun, Tuduhan bahawa beliau bukan Presiden sah berterusan sehingga hari ini, Dr Mahathir tidak pernah melakukan apa yang telah dilakukan oleh Najib bersumpah dalam sebuah masjid bahawa semua tuduhan itu tidak benar.

No comments: