Translate

Sunday, December 13, 2015

Sifat murah hati dan budiman Najib

Salleh Said Keruak

Mengimbas kembali ke tahun 1987, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak sependapat dengan Tengku Razaleigh Hamzah dan Tun Musa Hitam yang pada masa itu dikenali sebagai 'Team B'.

Datuk Seri Najib Tun Razak ketika itu bagaimanapun enggan menyertai persengketaan itu kerana merasakan ia tidak baik untuk Umno dan hanya boleh menyebabkan perpecahan parti.

Bagaimanapun, dengan semangat kesetiaan kepada presiden parti dan demi kepentingan parti, Najib menyatakan sokongan kepada Dr Mahathir dan pemerhati politik telah menulis bahawa Dr Mahathir berada dalam 'Team A', menang tetapi dengan majoriti yang kecil.

Masalahnya ialah orang kadang-kadang membuat kesilapan memikirkan bahawa apabila seseorang itu diplomatik dan lebih suka pendekatan secara aman untuk menyelesaikan perbezaan difikirkan  orang itu yang tidak mempunyai keberanian.

Mereka gagal melihat sudut positif perkara itu yang sebenarnya pendekatan itu boleh menjadi seseorang itu budiman.

Walaupun Najib telah menunjukkan bahawa dia boleh melawan jika perlu, beliau juga telah menunjukkan bahawa dia lebih suka untuk tidak berlawan jika tindakan itu akan menyakiti parti. Di sebalik kata-kata kesat dilemparkan terhadapnya dan tercalarnya imej yang dialaminya, Najib menghulur tangan persahabatan kepada lawan-nya apabila beliau boleh dengan mudahnya memalukan mereka.


Najib menunjukkan beliau boleh melawan dan beliau juga boleh menjadi dermawan serta seorang lelaki yang merupakan sifat yang sebenar beliau.

Najib bersedia untuk memaafkan dan melupakan persengketaan untuk kebaikan parti.

Najib tidak lagi dilihat sebagai lemah hanya kerana dia mencari keamanan dan bukan peperangan. Malah, ia mengambil seorang yang kuat untuk mengampuni mereka yang telah berpaling tadah terhadap anda.

No comments: