Translate

Sunday, February 11, 2018

Bagaimana pembangkang beroperasi


Salleh Said Keruak

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, KWSP, baru sahaja mengumumkan pembayaran dividen tertinggi sejak sekian lamanya. Seperti yang dijangkakan, pembangkang segera bertindak dengan memanggilnya sebagai dividen tahun pilihan raya. Sebenarnya, pembayaran dividen KWSP ini telah meningkat secara beransur-ansur sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan bukan hanya pada tahun ini. Pada tahun 2014 dan 2015, KWSP mengisytiharkan dividen yang lebih tinggi berbanding tahun 2013, yang juga merupakan tahun pilihan raya. Jadi ia tidak ada kaitan dengan pilihan raya.

Sekiranya EFP mengumumkan dividen yang sangat rendah pada tahun ini, mereka akan menjawab dengan mengatakan ini adalah bukti bahawa ekonomi sedang dalam keadaan buruk dan negara ini akan bankrap. Mantra 'Malaysia akan bangkrap” telah dicanangkan selama bertahun-tahun tetapi apa yang berlaku sebenarnya adalah pertumbuhan ekonomi yang bertambah kukuh. Mengikut laporan ekonomi negara-negara lain, Malaysia dinilai antara yang terbaik di rantau ini.

Jadi, hanya penyokong Pakatan yang merasakan Malaysia akan muflis. Ahli ekonomi asing tidak fikir begitu. Malah mereka telah meramalkan pertumbuhan yang tinggi untuk Malaysia. Rakyat Malaysia yang melancong ke luar negara untuk bercuti juga meningkat setiap tahun berdasarkan statistik yang dikumpulkan. Lebih daripada 26 juta pelancong asing juga datang ke Malaysia pada 2016 dan ini dijangka meningkat kepada 30 juta menjelang tahun 2020. Ini bukan petanda  negara dalam masalah.

No comments: